З цієї нагоди відбувся мітинг-реквієм.

За інформацією місцевого краєзнавця Василя Даценка, в період із 1941-го по 1943-й німецькі окупанти створили в обласному центрі два концентраційні табори. Один із них розташовувався на вулиці Шевченка, саме там, де відкрили меморіальну дошку.

«Фашисти викопали яму для нечистот і змушували полонених там купатися, — розповів Василь Даценко. — Це відбувалося тут, біля цих стін. Тих, хто загинув, ховали одразу за огорожею на місці нинішнього скверу біля пам’ятника жертвам нацизму та біля стадіону «Зірка». Коли виконували реконструкцію, знайшли чимало останків людей і перепоховали їх. Ця земля закликає пам’ятати про це місце!»...

Фото з офіційного сайту міськради.

ДОВІДКОВО

Шталаг — стаціонарний табір для військовополонених. Шталаг № 305 у Кіровограді та його філія на ст. Абадаш були типовими у цьому плані. Табори для військовополонених, обнесені колючим дротом, були створені у Кіровограді, Олександрії та в інших населених пунктах області. В’язнів тримали в нелюдських антисанітарних умовах. Їх використовували для будівництва доріг, відбудови економічної інфраструктури регіону, для військових потреб тощо. За непокору або спробу втечі ув’язнених били або розстрілювали. Немічних і поранених добивали. Зокрема в Олександрії німці розстріляли і замордували 5 500 червоноармійців, із них 250 осіб — у шахті. Загалом на Кіровоградщині жертвами нацистського терору стали понад 54 тисячі військовополонених.