Як розповів директор департаменту екологічної політики Дніпровської міськради Олег Семенко, в травні у Верховній Раді України перше читання пройшов закон про поводження з відходами. Якщо його ухвалять, сміття перероблятиметься, по можливості повторно використовуватиметься, і лише в останню чергу відправлятиметься на полігони.

«Проект з установлення пунктів прийому вторинної сировини, який ми плануємо реалізувати — перший у регіоні. Навіть якщо народні обранці не ухвалять закон, у Дніпрі пункти все одно з’являться», — зазначає Олег Семенко.

Директор КП «Екополіс» міськради Дмитро Торичний пояснює, що в муніципальних пунктах плановано приймати три види вторинної сировини: пластикові пляшки, банки й макулатуру. Безпосередньо в пунктах будуть приміщення для працівників, склад і прес.

Сортуванням побутових відходів уже давно й успішно займаються чимало жителів Дніпра. Так, в ОСББ на ж/м «Тополя-2, 7» ще два роки тому почали перебирати відходи. За цей час об’єднання співвласників відсортувало 800 кг пластику й 1,5 т макулатури.

«Почали ми не заради вигоди. Наша мета — турбота про навколишнє середовище. Фінанси — це вже приємний бонус. Сміття сортуємо, потім наймаємо приватну компанію і здаємо вторинну сировину. Завдяки цьому ми вже закупили пісок на дитячий майданчик, а в одному з під’їздів замінили вікна», — каже голова правління ОСББ «Тополя-2, 7» Карина Сакаян.

А в ЖБК по вул. Терещенківській, 2 винайшли спосіб удруге використовувати опале листя. Тут мешканці зробили компостну яму. Це дасть змогу не тільки зробити добриво для клумб, а й заощадити на вивезенні сміття.

«Першу компостну яму ми зробили ще п’ять років тому. Просто заглибили її в землю і замаскували під клумби, щоб мешканці сусідніх будинків не скидали туди звичайне сміття. Завдяки тому відходи від нашого будинку вивозять не сім разів на тиждень, а три. І це економія», — каже бухгалтер ОСББ Олена Москаленко-Чичикало.

Фахівець департаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики міськради Владислав Макарець вважає це хорошим прикладом того, як раціонально використовувати вторинну сировину ще й не шкодити природі.

«В ОСББ є приклади сортування пластику, банок, картону. Абсолютно легальні кошти використовують для вирішення певних поточних проблем будинку. Цей досвід варто поширювати і масштабувати на все місто», — каже чиновник.

Що стосується утилізації медичних відходів, то, як кажуть у міськраді, цим займаються фірми-підрядники, які виграли тендер і мають відповідну ліцензію. Однак ще до того, як відходи потрапляють в обслуговуючі компанії, вони проходять дезінфекцію і сортуються. Існує чотири категорії медичних відходів: А — епідемічно безпечні, В — епідемічно небезпечні, С — токсикологічно небезпечні й D — радіологічно небезпечні.

У лікарні № 9 утворюються відходи А, В і С. «До категорії А належать харчові відходи: побутові і ті, що не мали контакту з біологічними рідинами пацієнта; їх утилізують як тверді побутові відходи. В — це використані медичні інструменти, предмети, що контактували з біологічними рідинами пацієнта, органічні відходи хворих тощо. Стосовно них діє багаторівнева система: дезінфекція, маркування, тимчасове зберігання (до 72 годин) у місці утворення, транспортування в кімнату тимчасового зберігання, облік і утилізація. Відходи категорії С зберігаються окремо в карантинній зоні до моменту утилізації», — зазначає головна медсестра КНП МКЛ № 9 Юлія Удовенко.

Фото прес-служби Дніпровської міськради.