В Черновцах подтопило Садгорский район и Каличанку, а также рынки «Калинівський» и «Добробут». На Калиновском рынке предприниматель, который вместе с другими эвакуировал товар, даже поймал 6-килограммового карпа, заплывшего между контейнерами.

Дорога к рынкам затоплена, вода уже под самым мостом. Потоки несут калитки, деревья, даже мебель. Спасатели, полиция, руководство области и города постоянно дежурят на рабочих местах. Информация о жертвах наводнения пока не поступала. Возможно, сработала система предупреждения жителей, и это хорошая новость, но еще не конец мощной природной аномалии. Даже не время из-за отрезанных коммуникаций подсчитывать убытки.

За повідомленням ОДА, на 24 червня було підтоплено 18 населених пунктів, пошкоджено сотні гектарів сільгоспугідь. Масові обриви електропостачання у 17 населених пунктах, а вісім сіл залишилися без газу. Повністю відрізане автомобільне сполучення із шістьма населеними пунктами. Через затоплення водозабору у селі Біла припинено постачання прутської води у Чернівці. Місто перемикають на дністровський водозабір у селі Вікно.

Із підтоплених будинків евакуювали 60 осіб, 11 із них — діти. Там, де затопило колодязі, налагоджують постачання питної води. Дамбу у Банилові, яку рятували всі разом, прорвало. Вода Дністра переливає над шлюзами ГЕС. У Заліщицькому та Борщівському районах Тернопільщини, що вище за руслом, річка вже затопила села та поля.

Затоплено частину Новоселицького району. «Ми були в Маршинцях, там вода стоїть на позначці 4,90. Як ми бачили з квадрокоптера, там видно лише частину перил тимчасового мосту, який з’єднує Новоселицький та Герцаївський райони», — розповів голова РДА Олег Мельничук.

Народний депутат восьмого скликання, еколог Іван Рибак звернувся до нинішніх колег депутатів-мажоритарників із закликом не гаяти час і зробити все можливе, щоб допомогти області. «Мільйонних чи навіть мільярдних збитків зазнала Буковина за останні дні. Я не критикуватиму наших місцевих депутатів за бездіяльність, але хочу звернутися до них із проханням. Відосики у Фейсбуці про те, як ви дивитесь на «велику воду», та перерозхід коштів на канцтовари не допоможуть. Не час піаритися на горі людей. Функція депутата в іншому. Ви просто повинні вже зараз бути в Києві, спілкуватися з урядовцями і донести до них інформацію про реальний стан справ. Бо саме ці люди прийматимуть рішення про виділення коштів з Резервного фонду держбюджету.

Я провів низку зустрічей у Києві в центральних органах виконавчої влади, отримав запевнення у підтримці. Окрема зустріч із заступником голови Держводагентства Михайлом Хорєвим дає надію на відбудову водної інфраструктури регіону, дамб тощо, на що прийнято рішення виділити майже 58 млн грн для Буковинського регіону. Але після комісії ТЕБ та НС під головуванням Прем’єр-міністра.

Для якомога швидшого реагування Київ очікує на документацію від регіональної влади, акти обстеження та дефектні акти, що підтверджують розміри завданих збитків.

Використовуючи свій досвід депутата-мажоритарника, голови екологічного підкомітету, завжди готовий надати кваліфіковану допомогу керівництву області, Чернівців, народним депутатам», — заявив Іван Рибак.

Фото надано автором.