«Почався автоматизований процес передачі даних про якість атмосферного повітря із серверів Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України в систему індексу якості повітря Європейського екологічного агентства», — йдеться в повідомленні.

Україна стала другою країною Східного партнерства після Грузії, яка змогла забезпечити всі технічні вимоги для організації процесу передачі даних.

Так, для розрахунків індексу якості повітря використовуються дані концентрацій озону, діоксиду сірки, діоксиду азоту, зважених часток пилу.

Слід зазначити, що тепер дані передаються щогодини із семи автоматизованих постів Донецької обласної державної адміністрації, оскільки саме ці пости відповідають вимогам директиви ЄС про якість атмосферного повітря. Але найближчим часом планується підключення до передачі даних Київської та Дніпропетровської областей.

Нагадаємо, у травні 2019 року Україна приступила до реалізації 50-ї і 107-ї директив ЄС, згідно з якими створюється нова система моніторингу стану атмосферного повітря й управління його якістю