Основні напрями запобігання та протидії злочинності, насамперед в умовах збройного конфлікту та тимчасової окупації окремих районів Донбасу, були визначені на розширеній оперативній нараді у Маріуполі з керівниками правоохоронних органів, що відбувалася під головуванням Генерального прокурора Ірини Венедіктової.

За процесуального керівництва прокурорів області органами правопорядку Донеччини нині розслідуються понад п’ять тисяч кримінальних проваджень стосовно більш як 8 тисяч правопорушень, скоєних під час збройного конфлікту. Як наголошувалося на зустрічі, лише за 5 місяців 2020-го зареєстровано понад півтисячі кримінальних правопорушень цієї категорії, що на 30% більше, ніж за аналогічний період торік.

Загалом на червень 2020-го в Донецькій області розслідуються 6032 справи щодо обстрілів з боку незаконних збройних формувань, 1038 справ щодо правопорушень проти національної безпеки, громадської безпеки й безпеки миру та 129 справ — щодо порушення законів та звичаїв ведення війни.

За даними заступника Генерального прокурора Гюндуза Мамедова, під час збройного конфлікту загинули понад 13 тисяч наших співгромадян, і військових, і цивільних. Майже втричі більше людей дістали поранення. Внаслідок воєнних дій на території Донецької області загинуло 28 дітей, 85 поранено.

Голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко підкреслив, що на Донеччині всі органи влади та правоохоронні органи чітко взаємодіють між собою, фіксуючи всі злочини, які Російська Федерація скоює тут. Матеріали, зібрані в рамках цих проваджень, стануть важливими документами для доведення злочинів Російської Федерації у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Учасники обговорення ініціювали створення в органах досудового розслідування Донецької області спеціалізованих підрозділів, які забезпечуватимуть такі провадження. Йшлося також про збільшення кількості експертів для оперативного та повного проведення експертиз.