«За кілька днів випало понад 70 відсотків місячної норми опадів, що призвело до найбільших за останні десять років паводків, особливо в Івано-Франківській області», — зазначив під час учорашнього позачергового засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та запевнив: уряд знає, що робити у цій непростій ситуації.

За словами міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка, із 662 мільйонів гривень, виділених для надання допомоги населенню та проведення першочергових невідкладних аварійно-відновлювальних заходів, 480 мільйонів надійдуть до Івано-Франківської області, по 30 мільйонів — до Чернівецької та Закарпатської областей та 10 мільйонів — до Львівської області. Крім того, 92 мільйони гривень отримає Держводагентство та 30 мільйонів — Держлісагентство саме для невідкладних робіт у цих областях.

На пропозицію міністра внутрішніх справ Арсена Авакова уряд також передбачив 41 мільйон гривень для ДСНС, 22 мільйони — Нацгвардії та 19 мільйонів гривень — Нацполіції, які задіяні у ліквідації надзвичайної ситуації.

Констатувавши, що ситуація в країні із поширенням коронавірусу значно погіршилася, прем’єр наголосив, що найголовнішою причиною цього є те, що люди, бізнес та місцева влада часто перестають дотримуватися необхідних обмежень. «Зафіксовано майже тисячу нових підтверджених хворих за минулу добу. Завантаженість лікарень у деяких областях значно збільшилася та становить понад 50 відсотків. Ми увійшли у серйозне зростання захворюваності, тож в окремих областях доводиться розгортати лікарні другої хвилі», — сказав Д. Шмигаль, зауваживши, що в деяких інших країнах, які обрали модель адаптивного карантину, кількість захворювань не збільшується. У зв’язку з цим прем’єр закликав громадян берегти себе і країну та пообіцяв жорсткіше штрафувати заклади, які не дотримуються вимог карантину.

Кабінет Міністрів ухвалив постанову про створення секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови. Так, уряд ще має затвердити кандидатуру на посаду мовного уповноваженого, адже визначений для цього законом термін минув ще 5 червня цього року.

Крім того, за рішенням уряду Сергія Шкарлета призначено тимчасовим виконувачем обов’язків міністра освіти і науки.