Обговорили питання, пов’язані з бюджетом, внесли зміни до низки міських програм, продовжили діючі й затвердили нові.

Міський голова Борис Філатов зазначив, що в сесійному залі не повинно бути питань, пов’язаних з політизацією суспільного життя в місті.

«Під час передвиборної кампанії, яка де-факто вже розпочалася, багато хто прагне піаритися. За п’ять років свого правління я завжди наголошував: міські депутати мають займатися міськими проблемами, а народні депутати України нехай вносять у суспільство питання загальнонаціонального плану. На жаль, дуже часто це розколює суспільство. Однак розколоти суспільство в Дніпрі, доки я міський голова, не дозволю нікому», — заявив Борис Філатов.

Під час засідання було пролонговано до 2025 року програму «Бюджет участі», яка дає можливість городянам самим вирішувати, на що саме слід витрачати бюджетні кошти: на озеленення, ремонт шкіл, організацію свят чи встановлення ліхтарів і скульптур. «Фінансування залишиться на попередньому рівні — до 0,5% від загального муніципального бюджету», — повідомив голова бюджетної комісії Артем Хмельников.

Крім того, у міську комунальну власність прийнято понад 36 км безгоспних зовнішніх мереж водопостачання й мереж ОСББ у різних районах міста, а також у селищі Олександрівка.

Депутати розширили перелік нерухомості, що підлягає приватизації, внісши до нього 23 нежитлові об’єкти комунальної власності. Приміщення загальною площею понад 4 тисячі квадратних метрів виставлять на електронний аукціон ProZorro.Sale.

Також депутати вирішили проїзд у районі провулка Звільнення в Амур-Нижньодніпровському районі перейменувати на вулицю лікаря й військової Аміни Окуєвої.

Депутати проголосували за ухвалення нової програми соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, і дітей, котрі перебувають у складних життєвих обставинах. Порівняно з попередньою, яка закінчується цього року, фінансування збільшено більш як утричі. Обсяг фінансування перевищить 350 тисяч гривень.

Внесеними змінами до Комплексної програми соціального захисту мешканців міста на 2017—2021 роки передбачили додаткове рішення: «Якщо Кабмін не зніме карантинних обмежень і не дозволить проведення повноцінної оздоровчої кампанії цього літа, то батьки/опікуни у разі придбання путівки в табір за свій кошт зможуть потім одержати часткову грошову компенсацію — 10 тисяч гривень (з розрахунку на 21 календарний день)».

Депутати також визначилися зі створенням відділення для жінок, які постраждали від домашнього насильства й/або насильства за ознакою статі. Воно з’явиться на базі центру соціальної підтримки дітей та сімей «Мамине щастя».

Ще одне рішення пов’язане з відкриттям уже влітку наступного року в центрі соціальної підтримки «Довіра» служби раннього втручання для допомоги й підтримки сімей з дітьми з порушеннями психічного і фізичного розвитку.

Оскільки 2021 року минає 35 років від дня катастрофи на Чорнобильській АЕС, то дніпровські депутати ухвалили звернення до Президента України з пропозицією оголосити 2021-й Роком вшановування подвигу ліквідаторів і пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи. Також вони запропонували Президенту започаткувати медаль «За участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», а Кабміну — розглянути питання поліпшення пенсійного забезпечення, медичного обслуговування, а також забезпечення житлом осіб, які перебувають на обліку з поліпшення житлових умов.

Фото dniprorada.gov.ua