Заступник керівника апарату Верховної Ради України Микола Шевчук, керівник апарату Вячеслав Штучний.

Програма буде розроблена до кінця 2020 року та розрахована на школярів, студентів, вчителів і дорослих, повідомили в Інформаційному управлінні апарату Верховної Ради України.

За словами експертів, 40% молоді не цікавиться політичними процесами, а в шкільній програмі лише дві години виділено на вивчення державного устрою. Ці цифри демонструють актуальність парламентської просвіти для молоді.

Керівник апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний зазначив, що надзвичайно важливо інформувати про роботу та функції парламенту. «Програма допоможе в цікавій та сучасній формі пояснювати специфіку діяльності парламенту. Креативні способи інформування та взаємодії з громадянами притаманні більшості парламентів світу, тому важливо запроваджувати їх в роботі Верховної Ради України», — зазначив Вячеслав Штучний.

Фахівець з е-врядування та прозорості роботи парламенту Програми розвитку ООН в Україні Наталія Ватаманюк зауважила, що основне завдання програми — пояснити громадянам, як працює парламент, як вони можуть взаємодіяти та впливати на ухвалення рішень, чим займаються народні депутати тощо. Для визначення наповнення програми провели дві стратегічні сесії з вчителями та експертами.

Координаторки освітніх проектів громадської організації «Глобал Офіс» Ірина Горлач і Любов Залюбовська презентували можливі заходи для програми. Зокрема, Комплексна програма передбачає розробку мобільного додатка Верховної Ради України, створення всеукраїнської мережі Парламентських Амбасадорів, запуск оновлених інтерактивних екскурсій (в тому числі, з аудіогідом), розробку інтерактивних уроків, позаурочних активностей для школярів (настільні ігри, тиждень парламенту в школі і т. д.), спеціалізованих активностей для Освітнього центру Верховної Ради України (інтерактивні уроки, квести, онлайн-навчання, дебатні турніри).

Учасники зустрічі обговорили ідеї щодо форми й наповнення мобільного додатка, який у простій та розважальній формі пояснював би складні теми про парламентаризм.

ДОВІДКОВО

Комплексна програма парламентської просвіти, яка покликана підвищити поінформованість громадян щодо парламентських процесів і покращити імідж Верховної Ради України, розробляється на виконання завдань 2, 3 Комунікаційної Стратегії Верховної Ради України 2017—2021 рр. за погодженням з відповідними управліннями апарату Верховної Ради України та Офісу парламентської реформи. Для безпосередньої розробки Комплексної програми парламентської просвіти Проект ЄС-ПРООН з парламентської реформи шляхом відкритого конкурсу відібрав громадську організацію «Глобал Офіс», що має великий досвід та потужне портфоліо проектів у сфері формальної та неформальної освіти.

Фото Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.