Автор виставки Антон Ковач біля афіші.

Експозиція триватиме рівно місяць. Її автор — відомий український митець, заслужений художник України, ужгородець Антон Ковач.

— На серії картин зображені визначні історичні місця адміністративних міст шести країн, які входили до 1919 року до складу Австро-Угорської імперії, — розповідає А. Ковач. — Таким мистецьким заходом ініціатори виставки хочуть відзначити 100-річчя Тріанонської угоди, підписаної за наслідками Першої світової війни.

За словами автора, він працював над роботами більше трьох років. Кожне місто, яке увійшло до цієї серії, Антон Ковач сам відвідав. І згодом створював на основі графічних замальовок картину в нинішньому вигляді.

Виставку планують продовжити і в інших містах, які зображені на полотнах. На заваді — поки що режим карантинних обмежень.

Але варто зазначити, що художник зобразив міста, які нині є територією таких країн, як Угорщина, Словаччина, Румунія, Сербія, Україна і Хорватія. Тому інтерес до творів, сподіватимемося, буде великий.

Наступного року виставка мала б прибути на Закарпаття, до міста Мукачева. А загалом експозиційний тур триватиме до грудня 2021-го.

Слід додати, що на відкритті виставки в Естергомі виступали голова Товариства закарпатців в Угорщині, партнер створення серії й організатор вернісажу Юрій Бенца; єпископ Гайду-Дорозької греко-католицької єпархії Філіп Кочіш; онук одного із засновників закарпатської школи живопису, народного художника України Федора Манайла митець Андрій Манайло; тамтешні мистецтвознавці, Антон Ковач тощо.

На завершення наголосимо: із закарпатських міст художник зобразив Ужгород, Берегово, Виноградів — тоді вони були центрами жуп (адмінодиниць). А також Мукачево — як відомий тогочасний і сучасний культурний центр.

Ужгород.

Фото автора.