Українці витрачають на їжу та безалкогольні напої майже половину своїх прибутків. Під час карантину доходи людей знизилися, тенденція збільшення витрат на харчування посилилася.

Про це сказав Олег Пендзин, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу, в ефірі одного з українських телеканалів: «...на харчі українці витрачають 46—47% свого доходу... люди значно менше витрачали на одяг, на взуття... магазини господарчих товарів були на карантині... значно менше витрачали на подорожі», — сказав Пендзин.

Економіст звернув увагу, що під час карантину прибутки українців знизилися. Отже: «основна структура видатків людей була пов’язана із харчами», — резюмував експерт.

У Державній службі статистики України погоджуються з такими висновками і повідомляють, що у першому кварталі цього року найбільшу частку у витратах населення займало харчування — 40%. На житло, воду, електроенергію та інші види комунальних послуг припало 16,3% всіх витрат, на транспорт — 8,5%, на алкоголь та тютюн — 7,1%.

Наприкінці минулого року Держстат повідомив, що одне домогосподарство в Україні у I кварталі 2019-го, у середньому, витрачало майже 9000 грн на місяць. При цьому споживчі витрати становили 90,8%. З них на харчування йшло майже половина.

Щоб не так сумно було від наведених цифр, Держстат повідомив також, що в Україні чоловіки заробляють на 21% більше за жінок. У I, наприклад, кварталі цього року середня зарплата жінок становила 9 785 грн, а чоловіків — 12 438 грн.

А ось дані вже з іншого дослідження — «Інфляційного звіту» експертів Національного банку України, який переконує, що у другому кварталі цього року номінальні і реальні доходи українців знизилися. Хоч це очевидно і без досліджень. Тож нам залишається лиш погодитися з цими висновками і уважно спостерігати за перебігом подій...

У січні-лютому 2020 року середня номінальна зарплата зростала високими темпами. Тим часом, вже в березні темпи зростання почали помітно знижуватися. Насамперед карантинні обмеження, швидше за все, позначилися на неформально зайнятих працівниках (в 2019 році рівень неформальної зайнятості становив 21%).

Зокрема, про це свідчать результати опитування Info Sapiens, проведеного в кінці березня, за яким 44% респондентів частково або повністю не отримали заробітну плату за березень.

Зростання пенсій на початку кварталу залишалося відносно високим, хоча в березні сповільнилося через спотворення бази порівняння, адже, згадаймо, у березні минулого року була виплачена частина одноразових доплат до пенсій і проведена індексація пенсій. Зростання реальних наявних доходів в I кварталі залишалося високим, зокрема внаслідок подальшого уповільнення інфляції.

Однак, за прогнозами експертів, у II кварталі цього року менші доходи від оплати праці будуть частково компенсовані збільшенням соціальних допомог.

«У другому кварталі 2020 року зростання оплати праці сповільниться як за рахунок більш повільного зростання середньої заробітної плати, так і за рахунок зниження кількості зайнятих. Однак заплановане розширення програм соціального захисту дозволить пом’якшити негативні наслідки кризи», — зокрема йдеться в звіті.

А хто вам скаже, що буде непереливки, якщо не за горами місцеві вибори?

Підсумовував Віктор БОНДАР.