Голова Шпанівської ОТГ Микола Столярчук оглядаєновенький автомобіль, який цими днями отрималидва поліцейські офіцери громади.

В’їхавши у Шпанів Рівненського району Рівненщини, одразу бачиш сучасні дороги, обабіч яких вплітаються гарні, естетично оформлені вивіски, які вказують напрямок до тих чи інших вулиць. Добре підібрана гама кольорів доповнена гербом Шпанова. І це надає цивілізованого європейського вигляду.

Біля сільради будівельники завершують облаштування приміщення пожежної частини. Тут стояв чистенький пожежний автомобіль, всілякий інвентар для пожежників. Керівник Шпанівської ОТГ Микола Столярчук вивчив польський досвід, і тепер об’єднана громада має свою добровільну пожежну команду.

У самій сільраді було людно.

— Сьогодні відбувається голосування за проекти громадського бюджету. Навіть не сподівалися, що буде така активність наших мешканців. Подано уже 19 різних проектів. Щоб визначити переможця, створено координаційний комітет, у якому по одному представнику від кожного села громади. На реалізацію таких проектів виділили 500 тисяч гривень, — пояснив Микола Столярчук.

Помічаємо, що паралельно у сільраді завершують облаштування ЦНАПу. Микола Анатолійович пояснює, що звільнить свій кабінет, двері якого абсолютно скляні.

— Це для того, аби не було розмов про те, що у нас непрозора діяльність, — жартує.

Шпанівська ОТГ перемогла у конкурсі проектів розвитку територіальних громад, який передбачає створення туристично-культурного центру в селі Хотин. Тож з головою ОТГ їдемо туди. А ось і Хотинський півострів. Тут уже не вперше проводять масові заходи. Є сцена та чимала альтанка. Сама місцина надзвичайно мальовнича, особливо заплави річки Горинь. Для туристів це справжній рай.

— На реалізацію проекту з обласного бюджету передбачено 150 тисяч гривень, — пояснює голова Шпанівської ОТГ. — Ще 164 тисячі гривень профінансуємо ми. Загалом на території нашої ОТГ є всі умови для розвитку туризму: чудова природа, а головне — величезне бажання. Одним з таких об’єктів зеленого туризму стане «Тихий хутір» на землі місцевого фермера Ярослава Паламарчука, на облаштування якого виграли кошти в обласному конкурсі туристичних проектів. Долучилася на умовах співфінансування до нього й ОТГ.

Ми відвідали центр дозвілля та культури в Хотині. Його завідувачка Іванна Хоменко демонструє вирізану на дереві карту-схему майбутнього туристичного маршруту. Її, до речі, подарував хотинцям Юрій Ойцюсь, і вона стане першим експонатом майбутнього музею.

Далі наш шлях проліг до джерела у Хотині. Вода тут чиста, тож по неї приїздять місцеві мешканці. А ще донедавна джерело було занедбане — тепер облаштоване й нагадує невеличкий старовинний замок.

Сонце досягло вже полудня, і ми поспішаємо до комунального закладу «Центр надання соціальних послуг».

— Цей центр, як і інклюзивний центр, створено у приміщенні, яке до нас уже хотіли розвалити. Ми вклали у його капітальний ремонт чималі кошти, але маємо центр, який надає соціальні послуги вразливим верствам населення. Для соціальних робітниць закупили п’ять велосипедів, — каже Микола Столярчук.

Про діяльність центру розповідають його директор Тетяна Кілюшик, фахівець із соціальної роботи Юлія Гарбар та заввідділу допомоги вдома Світлана Почтарук. А дещо пізніше доповнює їхню розповідь начальник служби у справах дітей та молоді Ольга П’яна:

— Це перша така створена у Рівненському районі служба в об’єднаних громадах. Адже у нас справді чимало неблагополучних сімей, 44 дитини-сироти. Маємо три дитячі будинки сімейного типу. А загалом у 9 селах ОТГ у нас три тисячі дитячого населення (з дорослим загалом майже 12 тисяч осіб. — Авт.).

Пані Ольга вважає позитивним фактом те, що її служба розміщується в одному приміщенні зі шпанівськими поліцейськими громади Миколою Бондарцем та Сергієм Скарбарчуком. Адже іноді доводиться мати справу з одними і тими ж порушниками.

Власне, Микола та Сергій того дня були свого роду іменинниками, бо до них приїхали привітати з Днем дільничного інспектора керівники Рівненського району. Вони висловили сподівання, що отриманий новий автомобіль допоможе оперативніше розв’язувати складні проблеми, бо в сукупності 9 сіл — не така вже й мала територія для того, аби стежити за порядком.

Спілкуємося з Миколою Столярчуком. Йому 39 років, закінчив факультет менеджменту в слов’янознавському університеті та довів своєю діяльністю, що не треба закінчувати Гарварди, а головне — працювати активно, якісно.

До речі, Шпанівська ОТГ (це Рівненський район) — молода громада, створена лише два роки тому об’єднанням двох сусідніх до Рівного сільрад — Шпанівської і Великожитинської. Але стрімко розвивається.

Має своє комунальне підприємство «Великошпанівське», яке опікується водогоном, благоустроєм, вивезенням сміття не лише з населених пунктів своєї ОТГ, а й сусідніх. Для цього закупили два сучасні імпортні сміттєвози. Результати очевидні — ліквідували стихійні сміттєзвалища, та й села ОТГ чисті, охайні, із сучасними дорогами, тротуарами, дитячими майданчиками. Торік на благоустрій пішло 4 мільйони 157,5 тисячі гривень. Загальний бюджет сільради торік становив понад 75 мільйонів гривень, а сума власних надходжень — більш як 42 мільйони гривень.

— Цей рік набагато важчий через епідемію. Дуже шкода, що ми довго долали інертність громад інших сіл у тому, аби нарешті об’єднатися, — зізнається голова ОТГ. — Не лукавитиму, що більшість із того, що ми робимо (а це створення низки комунальних закладів, підтримка трьох футбольних клубів, будівництво дитячих майданчиків), спрямоване насамперед на комфортне життя молоді. Та старше покоління у своїй переважній більшості цього не заперечує, бо розуміє: коли буде добре їхнім дітям і внукам, то й вони будуть щасливі.

Рівне.

Фото надано ОТГ.