На її шляху вони навіть поставили легковик. Кажуть, до того три бойові машини вже встигли проскочити, тож зупинили лише одну.

Так люди протестували проти того, що важка армійська техніка своїми гусеницями нищить дорогу біля їхніх осель. Ситуація стала нестерпною після рясних дощів, коли шлях перетворився на непрохідне болото, адже він ґрунтовий і не може витримувати такої ваги. До того ж під ним розташовані старі комунікації, котрі постійно перебувають під ризиком розриву чи пошкодження.

Танки на цій території курсують постійно. Вони прямують з Шепетівського ремонтного заводу на територію кар’єра, щоб там перевірити їх роботу, пристріляти гармати, що встановлені на самохідних установках.

Однак, як запевнили мешканці навколишніх вулиць, від таких маневрів страждає не тільки дорога, а й їхні оселі, які мусять витримувати навантаження від вибухових хвиль. Вони не розуміють, чому обрано саме цей маршрут і місце для випробувань, оскільки згадана територія не є спеціалізованим полігоном.

На місце конфлікту прибули поліцейські. Однак вони запевнили, що у водіїв військової техніки є всі необхідні документи і затверджений маршрут, тому претензій до таких маневрів немає.

Мітингувальників така відповідь не задовольнила. Вони переконані, військові машини не повинні пересуватися житловим масивом, вони мали б рухатись в об’їзд.

Раніше, щоб залагодити ситуацію, представники ремонтного заводу навіть намагалися привести дорогу в належний стан за допомогою грейдера. Та це не розв’язало проблеми.

Після завершення вуличного протесту ініціативна група зустрілася з представниками влади у міській раді. За поясненням міського голови Михайла Полодюка, маршрут був визначений ще сорок років тому. Як було зазначено у відповідному листі, що тоді надав ремонтний завод, тиск техніки на грунт та шум двигунів відповідають нормам.

Але жителі вулиць, по яких танки курсують і досі, наполягають на своєму: цей рух має бути спрямований в обхід їхніх осель.

Підрахували, лише протягом місяця повз них пройшло понад десяток танків. А найбільше їх обурило те, що недовго техніка пересувалась іншим маршрутом — через очисні споруди колишнього м’ясокомбінату. Однак це не сподобалося власнику тієї земельної ділянки, і рух швидко припинили. Тож шепетівчани запитували: чому до думки землевласника прислухались так швидко, а їхню продовжують ігнорувати роками.

Після обговорення сторонам вдалося знайти певний компроміс. Заводчан попросили під час руху мікрорайоном використовувати додаткову техніку — лафети, котрі б захищали тамтешню дорогу від руйнування гусеницями. До того ж вони повинні частіше вирівнювати шлях за допомогою грейдера.

Це тимчасовий варіант, котрий використовуватиметься, поки підприємство виконує державне замовлення з ремонту військової техніки. Коли між такими замовленнями з’явиться перерва, спробують організувати об’їзд.

Фото: ngp-ua.info