Куліш насипає Євген Зінич.

Адже саме в Крупичполі з ініціативи та на кошти громадської організації «Українська ініціатива» встановлено пам’ятний знак на честь об’єднання українських та кримськотатарських військ — за кілька днів до битви тут зустрілися гетьман Івана Виговський і кримський хан Мухаммед Герай ІV Софу. А теперішній захід організували «Українська ініціатива» спільно з Меджлісом кримськотатарського народу, місцевими волонтерами та учасниками російсько-української війни, народними депутатами України.

Представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко наголосив: «Сам факт московсько-української війни 1658—1659 років після смерті Богдана Хмельницького говорить про те, що тодішня середньовічна Українська держава під назвою Військо Запорозьке оцінювала Переяславську угоду 1654 року як союзні відносини з Московським царством та боролася за повну незалежність своєї держави. Це також означає, що гетьман України Іван Виговський був вірним соратником і продовжувачем політики свого попередника. Отже, від початку вщент розвінчується московсько/російський/радянський міф про так звані братні російський та український народи або що це один народ. Надзвичайно важливим чинником перемоги під Конотопом, як і в усій війні, був союз з кримським ханством — сучасною мовою це кримськотатарський народ. Наша єдність перемагала та переможе агресора».

Волонтер Євген Зінич звернув увагу на символічність у проведенні заходу: кримськотатарський прапор тримав представник ніжинського «Пласту», а прапор України — молодий представник кримськотатарської делегації.

Захід завершився козацькими піснями та смакуванням козацьким кулешем з телятиною та куркою, але без свинини та картоплі — його зварили учасники бойових дій у російсько-українській війні. Усі присутні отримали книги Владислава Карнацевича «Битва під Конотопом» та інші видання, що побачили світ на замовлення Міністерства інформаційної політики України.

Фото надано організаторами заходу.