Річ у тім, що раніше гощанські, корецькі та острозькі депутати районних та міських і селищних рад уже зверталися до уряду з проханням врахувати думку громад і утворити в області ще один — п’ятий — район, який об’єднав би Гощанський, Корецький та Острозький. Але їх не почули, хоча й наводились переконливі аргументи про те, що свого часу такий район уже був і дуже ефективно функціонував, розвивався. До того ж, ці райони доповнюють один одного і становлять основу потужного району. Острог та Острозький район — основа наукового та освітнього середовища, Корець — основа духовного та аграрного середовища, Гоща — центр аграрного, промислового, виробничого середовища з об’єднуючим логістичним розміщенням. Усі три райони є надзвичайно туристично привабливими.

До того ж, на думку гощанських депутатів та їхніх колег із Корецького та Острозького районів, об’єднання їх громад (не дотримано основного принципу — ДОБРОВІЛЬНОСТІ) у надто великий Рівненський район з населенням 632,4 тисячі осіб (для порівняння: Дубенський — 169,1 тисячі, Сарненський — 209 тисяч та Вараський — 142,5 тисячі осіб) вносить велику диспропорцію щодо кількості населення та територіальних розмірів — порушуються територіальні рекомендації (скажімо, від села Устя Корецького району до Рівного — 89 кілометрів). Управляти таким гігантським районом однаковою кількістю чиновників буде складно. Нині Рівненський район має 9 ОТГ. Після укрупнення матиме вдвічі більше. Та найбільше, що хвилює активну громадськість Гощанського, Острозького та Корецького районів, — яке представництво вони матимуть у районній та обласній радах.

Тож депутати Гощанської районної ради ухвалили Звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо створення єдиного району на базі Гощанського, Корецького та Острозького. Сподіваються, що хоч після цього думку їхніх громад почують у Києві.