На мітинг вийшли місцеві журналісти, на думку яких законопроект «Про медіа» становить реальну загрозу для свободи слова й, якщо і захищає когось, то зовсім не права журналістів, а можновладців від них і полегшує застосування санкцій у разі непокори.

Під час акції було передано звернення журналістів з Одеської ОДА до Президента України та депутатів Верховної Ради щодо недопущення прийняття законопроекту.

«Нечітко сформульовані в законопроекті вимоги до медіа, за висновками експертів, надають органам державної влади повноваження зі «встановлення правди». Законопроект передбачає можливість блокування будь-якого ресурсу в Інтернеті, навіть якщо це не засіб масової інформації», — йдеться в зверненні.

Нагадаємо, у січні Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити законопроект

№ 2693, в якому були перераховані майже 40 різних заборон для журналістів. Він, наприклад, передбачає покарання за «дезінформацію» з величезними штрафами (до 350 тис. євро) і 7 роками тюремного ув’язнення.

Крім того, українських журналістів хочуть змусити одержувати професійну прес-карту від організації, яка фінансується державою (Асоціація професійних журналістів України), а сам продукт ЗМІ повинен контролювати спеціальний уповноважений, що має право накладення санкцій. Крім того, в Україні хочуть запровадити «індекс довіри», заснований на критеріях, розроблених спецуповноваженими. У травні законопроект відправили на доопрацювання.

Одеса.