«Протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск, — йдеться у заяві Якова Смолія, опублікованій на офіційному сайті НБУ у середу, 1 липня. — Це унеможливлює ефективне виконання мною як Головою покладених на мене обов’язків керівництва діяльністю Національного банку та взаємодію з іншими державними органами. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні». Однак хто саме систематично «тиснув» на нього та НБУ, Яків Смолій не уточнив.

В Офісі Президента відреагували на відставку Смолія так: «Нашим безумовним пріоритетом залишається забезпечення незалежності Національного банку України, що неодноразово зазначав Президент. Правління НБУ продовжуватиме свою діяльність на засадах незалежності та професійності», — йдеться у повідомленні прес-служби Офісу Президента у Facebook. При цьому в ОПУ наголосили, що НБУ разом із урядом «повинні продовжувати реалізацію зваженої монетарної та фіскальної політики», застерігши від політичних спекуляцій. «Наголошуємо, що дискусії щодо діяльності Національного банку України повинні базуватися виключно на засадах професійності та мають бути позбавлені політичного забарвлення, яке може мати негативний вплив на інституційну спроможність і незалежність НБУ», — резюмували в ОПУ.

У свою чергу, члени Правління НБУ заявили, що вважають «своїм обов’язком наразі продовжувати роботу для збереження макрофінансової стабільності та інституційної спроможності Національного банку».

Згідно з законом про Національний банк Голова НБУ призначається на сім років, і є вичерпний перелік підстав, на яких він може бути звільнений. Голова НБУ призначається і звільняється за поданням Президента, яке затверджується Верховною Радою.

Голова Комітету з питань податкової та фінансової політики Данило Гетманцев зауважив, що заяву Якова Смолія про звільнення з посади Голови НБУ спочатку розгляне профільний парламентський комітет, потім — на засіданні фракції «Слуги народу». «Після того, як глава НБУ прийде в Раду і представить доповідь, парламент винесе на голосування його відставку», — додав Гетманцев.

«Це право Смолія поставити таке питання перед Радою. Право Верховної Ради підтримати його відставку і змінити керівництво НБУ, — сказав парламентарій. — Зі свого боку, не мали наміру ініціювати його відставку чи то сьогодні, чи завтра. Про політичний тиск я нічого не чув. Обговорення результатів діяльності Нацбанку — це не тиск, це нормальна реакція суспільства на те, що відбувається у країні. Тут не треба ображатися». Проте він спрогнозував, що Рада таки проголосує за відставку Смолія.

У ЗМІ називають три можливі кандидатури на посаду нового очільника НБУ: Володимир Лавренчук (колишній голова правління «Райффайзен банку Аваль»), Кирило Шевченко (чинний керівник державного «Укргазбанку»), Тимофій Милованов (екс-міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства в уряді Олексія Гончарука та президент Київської школи економіки).

Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк (фракція «Голос») назвав відставку Смолія «сумною, але очікуваною новиною». «Наслідками такої заяви може бути припинення або значне ослаблення співпраці України з Міжнародним валютним фондом, зміна грошової політики, в тому числі — коли влада починає друкувати гривню, і це призводить до інфляції, — заявив Железняк. — Подальші наслідки — підвищення кредитів і кредитних ставок та економічна нестабільність».

Водночас депутати від «Слуги народу» Максим Бужанський і Олександр Дубінський привітали відставку Смолія: «Сталося! І це лише початок», — написав Дубінський на своїй сторінці у Telegram.

Тим часом курс гривні до долара став ослаблюватися. НБУ встановив на четвер, 2 липня, офіційний курс гривні до долара США на рівні 26,77 гривні за долар, тобто гривня після двох днів зміцнення ослабла до долара на 10 копійок.

Учора Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект постанови про звільнення Якова Смолія з посади Голови НБУ.

Вл. інф.