На архівному знімку: Сосницький краєзнавчий музей.

Ініціатором його створення у такий руйнівний для України час став Юрій Виноградський.

Юрист за освітою, Юрій Степанович знайшов справжнє своє покликання, досліджуючи історію, краєзнавство, діалектологію Сосницького краю.

«Гортаючи папки його записів, щораз захоплюєшся високим і фаховим, неупередженим рівнем висновків, віддаленістю від політичної кон’юнктури і акуратністю у використанні першоджерел, посиланні на них, — каже директор Сосницького краєзнавчого музею Віталій Супрун. — Розкішна колекція, яка, безумовно, є гордістю його краєзнавчого музею, результатом послідовних і багаторічних досліджень засновника.

Науковий доробок Юрія Виноградського можна по праву вважати багатим матеріалом для численних майбутніх досліджень. А його постать є та ще довго буде своєрідним мотиватором для продовження його найголовнішої справи іншими дослідниками, закоханими в рідний край».

Багато його праць ще чекають на своїх дослідників навіть через сто років після створення музею. А постать його засновника має стати обов’язковою для вивчення в освітніх закладах Сосниччини — переконані краєзнавці.

Чернігівська область.