І це при тому, що після критики документа представниками усіх парламентських фракцій уряд спробував його дещо вдосконалити.

Крім того, разом із доопрацюванням базової Програми діяльності уряд також розробив програму стимулювання економіки для подолання наслідків коронавірусу. «Частину тих кроків, які було прописано у короткострокових планах програми, ми вже виконали: це стосується збільшення пенсійних виплат, допомоги з безробіття, підтримки родин, кредитування бізнесу, забезпечення лікарень, відновлення фактично з нуля епідеміологічної служби країни та багато чого іншого», — зазначав прем’єр та особливо підкреслював, що в доопрацюванні програми брали участь більшість народних депутатів та всі комітети Верховної Ради. «Оновлений документ містить чіткі розрахунки, пропозиції до змін нормативно-правової бази та відповідальних осіб за впровадження кожного пункту», — запевняв глава уряду, однак під час розгляду програми 5 червня в парламенті, коли стало зрозуміло, що достатньо голосів для її затвердження немає, сам попросив народних депутатів відправити програму на доопрацювання. «Після цього Кабінет Міністрів зможе внести оновлений документ, який ми спільно напрацюємо. І далі наш уряд очікуватиме на підтримку нового документа Верховною Радою», — підсумував прем’єр. І парламентарії підтримали таке бажання глави уряду.

Через декілька днів, 9 червня, під час зустрічі із членами Кабінету Міністрів та представниками парламентських комітетів, Президент Володимир Зеленський висловив думку, що уряд уже готовий подати до Верховної Ради оновлений варіант програми. «Парламентські комітети висловили численні зауваження та пропозиції. Багато критики надійшло від представників фракції «Слуга народу». Як поінформував Прем’єр-міністр, уряд уважно опрацював усі конструктивні пропозиції та готовий представити парламенту оновлену Програму діяльності уряду 2.0», — сказав він.

За словами прем’єра, цей документ було ґрунтовно доопрацьовано з урахуванням пропозицій усіх комітетів, політичних програм Президента та партії «Слуга народу», а також указів глави держави. «Це структурний документ, який складається із двох розділів. Перший — це антикризовий розділ. Другий — довгострокові пріоритети діяльності уряду. Кожен із розділів збігається з тими напрямами стратегії, які є в міністерствах, та містить очікувані результати і показники», — запевнив Д. Шмигаль.

Повторний розгляд Програми діяльності Кабінету Міністрів відбувся 19 червня. Прем’єр запевняв народних депутатів, що, проголосувавши за програму, вони підтримають українського товаровиробника, малий та середній бізнес, енергетиків і фермерів, оновлену медичну реформу і зміни до пенсійної системи, здешевлення кредитів та підвищення соціальних стандартів. «Ми прийшли виправляти чужі помилки та робити очікувані суспільством зміни. І мені, і членам уряду не потрібен імунітет. Ми можемо і будемо працювати ефективно без жодних імунітетів, бо ми, і я особисто, не є класичними політиками-популістами. Ідентифікую себе державним менеджером, тому нашому уряду і парламенту потрібна спільна дорожня карта та взаємодія двох гілок влади. Пропонована програма — це якраз та дорожня карта, яку ми спільно з вами розробляли впродовж останнього місяця, та ваш інструмент контролю за діяльністю уряду», — звернувся прем’єр до народних депутатів.

Щодо змісту документа, то Д. Шмигаль зробив особливий акцент на пріоритетності українського виробника та українського бізнесу. «Ми говоримо про новий період економічного націоналізму, для чого уряд пропонуватиме повноцінний запуск експортно-імпортного агентства, зміну структури експорту від сировини до готової продукції, стимулювання промисловості через публічні закупівлі та державне замовлення, збільшення частки українського компоненту в товарах та послугах, сприяння розвитку індустріальних парків та інвестиційних майданчиків, розвиток оборонно-промислового комплексу, таргетування аграрних субсидій для малих фермерів, а не олігархів», — перелічив він, за-уваживши, що це тільки перші із пропонованих у цьому напрямі кроків. Ще раз наголосивши, що нинішній уряд відрізняється від попередніх тим, що його членів цікавить не імунітет, а добробут країни, Д. Шмигаль закликав парламентаріїв підтримати доопрацьовану Програму діяльності уряду.

Однак із виступу голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи стало зрозуміло, що підтримка більшості знову не гарантована. Схваливши наміри уряду підтримувати політику підтримки національного виробника, політику захисту національних промислових інтересів, політику зміцнення і підтримки національного економічного суверенітету, голова комітету водночас зауважив, що, крім пропонованої Програми діяльності уряду, ще є Меморандум про співпрацю з МВФ, який не дозволяє виконати пропоновану програму повною мірою. «Меморандум містить обмеження як монетарного, так і фіскального характеру, обмеження на зниження податкового навантаження на бізнес, обмеження на введення спеціальних економічних зон, обмеження на формування індустріальних парків, що фактично унеможливлює виконання Програми діяльності уряду», — зазначив Д. Наталуха та повідомив, що Комітет з питань економічного розвитку не дійшов згоди щодо схвалення доопрацьованого документа. Як наслідок, Програму діяльності Кабінету Міністрів було вдруге відхилено, тож уряд поки що працює без цього документа та без імунітету на звільнення впродовж року.

А згадуване підписання Меморандуму із МВФ дало змогу започаткувати 18-місячну програму співпраці із загальним обсягом фінансування у п’ять мільярдів доларів. Перший транш у 2,1 мільярда гривень у першій половині червня надійшов до Держбюджету України, що дасть можливість забезпечити соціальний захист населення в умовах поширення коронавірусу та вчасні виплати за нашими борговими зобов’язаннями. Продовження співпраці з МВФ уможливлює отримання 1 мільярда доларів від Світового банку та 1,7 мільярда євро допомоги від Європейського Союзу.

У червні також не обійшлося без чергових змін у складі Кабінету Міністрів. Замість звільненого віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Вадима Пристайка на цю посаду було призначено Ольгу Стефанишину, а міністром культури та інформаційної політики став Олександр Ткаченко.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.