За три дні обмолотили озимий ячмінь на всій 125-гектарній площі у господарстві села Велика Кісниця Ямпільського району. Про це розповів «Голосу України» керівник господарства Микола Шарко. За його словами, з кожного гектара зібрали по 49 центнерів зерна — на центнер більше, ніж торік. Однак навіть така урожайність не особливо радує, бо сівба також була значно дорожчою.

— Позначився дефіцит вологи, — ділиться думками Микола Шарко. — Саме це стало причиною поганого формування кореневої системи, тому стебла вийшли низькорослі. Колосся теж формувалося за дефіциту вологи. Якби випали дощі, було б краще налите зерном.

Нині у господарстві збирають озимий ріпак. Загальна площа цієї культури — 103 гектари. Також косять багаторічні трави. Ловлять сонячні дні. Найбільше з колосових мають озимої пшениці — 405 гектарів. Її збирання ще попереду.

— Коли час косити, визначаємо двома методами, — продовжує Микола Шарко. — Один із них дідівський. Пробуєш зерно на зуб. Якщо розкололося на дві частинки, запускай комбайн у загінку. Для страховки використовуємо вологомір. За вологості 13 відсотків і нижче можна починати збирання колосових.