Засідання, зібране за підписами 160 народних депутатів, розпочалося одразу після завершення ранкового засідання. Згідно з розпорядженням Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, до порядку денного цього засідання увійшло понад десяток питань.

Верховна Рада розглянула проект постанови про звільнення Голови Національного банку Якова Смолія (на знімку) у зв’язку з поданою ним заявою про відставку (реєстр. № 3772). Профільний комітет запропонував парламенту відставку підтримати. Водночас народні депутати подякували Я. Смолію за здобутки і визнали певні недоліки в роботі, як-от дефіцит готівкової валюти або відсутність дешевих кредитів. Сам Голова НБУ назвав своє рішення важким і пов’язаним із систематичним політичним тиском на діяльність Нацбанку. Попереду багато роботи, наголосив він, і подякував усім партнерам та клієнтам, які йшли разом із Національним банком дорогою реформ. За відставку Голови НБУ проголосували 286 народних депутатів.

Першим на позачерговому засіданні за скороченою процедурою розглянули проект змін до закону про вищу освіту, який стосується особливостей вступу до закладів вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей, а також інших категорій осіб (№ 3734). Під час обговорення парламентарії наголошували на тому, що всі законопроекти, винесені на позачергове засідання, важливі й актуальні. Мовляв, ними й треба було займатися протягом тижня замість того, щоб заходити в розгляд законодавства, пов’язаного з гральним бізнесом. Дискусія розгорнулася з приводу пропозиції ухвалити цей закон за основу та в цілому. Утім, в залі знайшлося 310 голосів за те, щоб прийняти його в цілому.

Постанову про урочисте засідання Верховної Ради з нагоди 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України (реєстр. № 3721) прийняли 349 голосами. Тоді включили до порядку денного та скоротили термін внесення альтернативних документів для проекту змін (№ 3720) до Регламенту Верховної Ради щодо вдосконалення електронної форми документообігу.

А от проекти двох постанов про скасування рішення Верховної Ради від 18 червня 2020 року про прийняття змін до Господарського та Цивільного процесуальних кодексів та Кодексу адміністративного судочинства щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, пов’язаного з COVID-19, необхідної кількості голосів не набрали.

Учора також 311 голосами внесено до порядку денного сесії проект змін до закону про Державний бюджет на 2020 рік (№ 3776). Цей урядовий документ передбачає створення резервного фонду розміром два мільярди гривень на подолання наслідків стихійного лиха. Його розглядали за скороченою процедурою і схвалили в цілому 350 голосами.

Народні депутати підтримали відставку голови Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.