Але основні параметри літнього відпочинку збереглися — яскраве сонце (+30), м’яка вода (+24), нічні клуби та дискотеки на березі, Аркадія, що вирує всю ніч.

Саме це завжди приваблює до Одеси туристів. А вони цього року через неможливість виїзду за кордон просто окупували місто. Уже кілька діб для того, щоб потрапити до Одеси, водіям доводиться долати пробку довжиною  10 кілометрів! Така картина спостерігається вперше, й усі — одесити та гості міста — просто в шоці від таких черг.

Щоправда, традиційний набір відпочивальника виявився неповним через жирне питання про відпочинок на пляжі. Сьогодні в Одесі нараховується 68 ділянок морського берега, де офіційно можна загоряти, 66 з них, завважте, теж офіційно здані в оренду.

Колись найчистіший та найпопулярніший пляж «Дельфін» за рішенням міської ради закрито. Імовірно, до листопада через витік палива з танкера Delfi. У зв’язку із триваючим витоком нафтопродуктів з танкера, а також враховуючи інформацію Державної екологічної інспекції в Одеській області «про перевищення норми нафтопродуктів і забруднення води в районі траверсів 10 і 10а пляжу «Дельфін», комісія прийняла рішення про обмеження доступу відпочивальників на пляж у цьому районі узбережжя...»

Нагадаємо, що 21 листопада 2019 року вночі танкер Delfi з відмовою двигуна зірвало з якоря в Одеській затоці, після чого його знесло до пляжу «Дельфін», де він і сів на мілину. Довжина судна — 60 метрів, ширина — 10 м. Водотоннажність — майже 1600 тонн.

21 червня 2020 року стався розлив нафтопродуктів з танкера. Пляма частково поширилася за траверси сусіднього пляжу, де були відпочивальники. Рівень забруднення моря в цьому районі перевищено вдвічі. Сьогодні цей пляж, як то кажуть, під зав’язку забитий відпочивальниками, які купаються в маслянистій воді. Їх не зупинити! Втім ніхто  зупиняти й не збирається.

Про карантинні заходи говорити не доводиться!

Їх ніхто не дотримується. Величезні юрби відпочивальників загоряють на морському пісочку, тисячі відпочивальників плескаються у хвилях Чорного моря. Сотні пляжних торговців з копченою рибою, вареною кукурудзою, пивом і прохолодними напоями активно продають відпочивальникам свій незавидний товар.

Сьогодні одеські пляжі простягаються від мікрорайону Лузанівка до селища Чорноморка. У кожного з них свої розцінки на  послуги, що вони їх надають. І кожний вибирає пляж, як мовиться, по кишені. Йдеться про громадські пляжі, тому що інформацію про кількість лікувально-оздоровчих і службових пляжів міська влада тримає у таємниці.

Найпівденніший пляж, що розкинувся на березі Чорного моря, — зона відпочинку в селищі Чорноморка. Це єдиний міський пляж, розташований на березі відкритого моря, всі інші — в акваторії Одеської затоки. Вода там була кришталевої прозорості, а ще домінував особливий вітер — солоний, густий. Довжина пляжу сягала 700 метрів, ширина піщаної смуги — 70 метрів. Усе це, на жаль, у минулому. Міська влада намагається більше не згадувати про «Чорноморку». Тому що цього пляжу не існує — одна назва. Минулого тижня я там побував. Залишилося гнітюче враження від байдужості людей.

Потрапити на цей пляж практично неможливо. Розбиті плити, що розсипаються, сповзають у воду, якщо оступитися — можна зламати руку чи ногу. Рятувальників тут, за словами місцевих жителів, не бачили вже кілька років. Зате сміття — величезна кількість.

Одна будівля (колишнє  кафе) розвалюється, можна сказати, прямо на очах: частина ще стоїть, а частина — уже під ногами. Терміново протягом декількох годин свого часу проходила евакуація місцевого відділення міліції — воно сповзло в морську безодню.

Це єдиний пляж, який закритий для купання та відпочинку. Вся справа в тому, що місцеві жителі використовують зливову каналізацію для скидання відходів життєдіяльності. У результаті такого підходу на пляжі склалася ситуація на межі екологічної катастрофи. А оскільки «Чорноморка» розташована на кордоні Овідіопольського району та Одеси, то розв’язати проблему спільно взялися Одеська обласна державна адміністрація та депутати Одеської міськради. Збиралися, радилися, навіть їздили на місце. Але зрештою тільки розвели руками, — мовляв, допомогти не можемо.

З 2010 року пляж «Чорноморка» закритий для відпочивальників. Правильне рішення — бо, не приведи господи, станеться лихо. А події останніх днів і зовсім дають підстави оголошувати «Чорноморку» зоною екологічного лиха. Протягом тижня тут хльостав каналізаційний стік, що пробився з-під землі.

Імітація  чи турбота про відпочивальників?

Щороку, навесні, депутати міськради починають розмови про підготовку до чергового пляжного сезону — розробляються нові правила користування й експлуатації пляжів, укладаються договори з орендарями. Традиційно перед початком курортного сезону створюється робоча група, що займається розглядом питань вільного доступу на пляжі, дотримання на них порядку та безпеки. Водолази обстежують і розчищають морське дно.

Але ось реалії сьогодення. У вихідний день кореспондент «Голосу України» відвідав вісім міських пляжів Одеси. На жодному із цих пляжів не вдалося виявити ні питних фонтанчиків, ні каналізаційної мережі, ні централізованої системи водопостачання. І ні про який контроль якості питної води з боку медиків на пляжах міста говорити сьогодні не доводиться. А відстань у 70 метрів між питними фонтанчиками, як це передбачено санітарними правилами, і зовсім видається як глузування з відпочивальників — немає фонтанчиків, немає й 70 метрів.

А пункт правил користування й експлуатації пляжів навіть і коментувати соромно та незручно через його цинізм і багаторічне ігнорування депутатами міської ради: «Громадські пляжі: «Аркадія», «Відрада», «Дельфін», «Для інвалідів», «Курортний», «Ланжерон», «Золотий Берег», «Монастирський», «Чорноморка» що мають технічні можливості, повинні бути обладнані пристроями, що забезпечують вільний доступ людей з обмеженими фізичними можливостями до зони відпочинку (пандуси, поручні та ін.).  Обладнання пляжів відповідними пристроями здійснюється за рахунок,  пляжної організації, що їх експлуатує». Про такі «дрібниці», як туалети (згідно із правилами — 1 унітаз на 75 відпочивальників), розташовані за не менш ніж 50 і за не більш ніж 200 метрів від місця купання, пристрої для миття ніг (одна насадка на 40 людей), прісний душ, про сміттєнакопичувальні контейнери та урни (через кожні 40 метрів в одну лінію паралельно урізу води), навіть думати забудьте через їхню тотальну відсутність.

Усе вищеперелічене належить до пляжів, що перебувають на балансі комунальних підприємств, які зобов’язані забезпечити роботу місць відпочинку. І якщо на орендних ділянках деякі з перерахованих вище елементів благоустрою ще можна зустріти, то на території громадських пляжів, крім піску та гальки, днем з вогнем нічого знайти просто неможливо. І кілька слів про безпеку життя одеситів. Час від часу медики рекомендують пляжами не користуватися через невідповідність якості морської води бактеріологічним показникам. Нинішня суша, пекуче сонце перетворили Одеську затоку на небезпечний для життя бульйон, що кишить бактеріями. Через свою безпечність відпочивальники (а серед них чимало дітей) не уявляють, на яку небезпеку наражають своє життя, купаючись у морі. А тим часом багаторічний моніторинг води в межах акваторії затоки свідчить про постійну присутність вірусу гепатиту А, ентеро-, рота-, аденовірусів, галофільних і холероподібних вібріонів. При температурі 27 градусів обов’язково підвищується рівень захворюваності на сезонні менінгіти, галофілез, які пов’язані з купанням. Високий рівень забруднення моря та стічних вод створює в Одеській затоці умови для поширення інфекційних захворювань.

Найчистіші та найбезпечніші — сільські пляжі

Звичайно, відпочинок біля моря — це не тільки пляжі Одеси. В Україні та за її межами добре відомі курорти Грибівка, Затока, Росєйка, Санжійка, Сичавка, Приморське. Вода там надзвичайно чиста, сервіс — не поступається одеському.

Кореспондент «Голосу України» побував у Росєйці. Вона із трьох боків оточена морем і лиманами. Домашня атмосфера, затишок місцевих пансіонатів, а головне — свіже повітря та чисте вода, піщані пляжі вже давно приваблюють туристів.

Або, взяти, приміром місто, що розташоване за 30 кілометрів від Одеси, Чорноморськ (колишній Іллічівськ). Тут є міський пляж, єдиний в Україні володар Блакитного прапора, який вручається за підсумками оцінки пляжу та послуг за 26 категоріями. Усе тут просто пречудово!

І на закінчення. Якщо у вас з’явився вільний час і гроші — приїжджайте до Одеси. Найблакитніше у світі — Чорне море — завжди ласкаво вас зустрічатиме.

Одеса.

Фото Вячеслава ТЕНЯКОВА.