Як з’ясувалося, Обласний лабораторний центр МОЗ України надає недостовірну та неперевірену інформацію.

Так, минулої п’ятниці в центрі заявили, що «сімейним лікарем з Азовської амбулаторії сімейної медицини оглянуті всі відпочивальники на базі, у т. ч. діти з м. Дніпра — хворих з ознаками гострої кишкової інфекції не виявлено... Робота харчоблока припинена».

Водночас наш кореспондент, який у той час перебував на базі, не зміг знайти жодного відпочивальника, якого обстежував лікар. Мало того, у центрі стверджують, що нині на базі нікого немає. Для десятків відпочивальників це також було новиною.

За роз’ясненням ми звернулися до лікаря-епідеміолога відділення організації епіддосліджень лабораторного центру Лариси Актюриної. «За інформацією, яку мені надали фахівці, люди були обстежені. Мені також сказали, що нині на базі нікого нема», — заявила вона.

Справді, дивно: в «Дніпровських зорях» працюють їдальня і кафе, заселяють відпочивальників, про жодне закриття не йдеться. Єдина зміна — тимчасово не дозволяють купатися в басейні.

Далі — більше. «Був обстежений увесь персонал харчоблока (сім осіб) на кишкову групу інфекцій і стафілокок», — йдеться в повідомленні лабцентру. Однак, за підрахунками нашого кореспондента, співробітників набагато більше — мінімум 11. Імовірно, у звіт пішли тільки ті, хто оформлений офіційно і має санітарну книжку.

«Я розмовляла безпосередньо із заввиробництва харчоблока. Вона розповіла, що там працюють сім осіб. Адже я там не була. Доводиться довіряти людям. Коли готуватиму повідомлення в МОЗ — обов’язково скористаюся вашою інформацією», — пообіцяла Лариса Актюрина.

Нагадаємо, що обласна влада Запоріжжя анонсувала масштабну перевірку всіх баз відпочинку Азовського узбережжя. Водночас те, як у лабораторному центрі працюють із інформацією й охоче «довіряють» саме тим, кого й перевіряють, дає змогу сумніватися в ефективності такого моніторингу. Як і в інформації центру про епідеміологічну ситуацію в регіоні.

«Загалом у курортній зоні узбережжя епідемічна ситуація благополучна. Рівень захворюваності не перевищує середні багаторічні сезонні показники», — повідомляє запорізький лабораторний центр.

Запорізька область.