За даними департаменту агропромислового розвитку та захисту довкілля ОДА, ранні зернові та зернобобові належить зібрати на 954 тисячах гектарів, зокрема озиму пшеницю майже на 670 тис. га.

Уже намолочено 75,4 тисячі тонн зерна із середньою врожайністю 28,5 ц/га. За прогнозами, буде майже 2,6 мільйона тонн зернових культур, повідомляють у департаменті.

Варто зазначити, що для підвищення якості жнив і скорочення строків організовано змагання колективів збиральних ланок на приз імені заслуженого механізатора України Івана Мартиненка.

«За підсумками роботи кожної п’ятиденки колектив, який досягне найвищих показників, незалежно від марки комбайна, нагороджуватиметься перехідним призом і почесною грамотою», — наголошують організатори змагання.

Згідно з оцінками експертів Національної академії аграрних наук, через посуху в південних областях місцями врожайність пшениці знизиться майже наполовину: «У південних областях зерно формується дрібним, що може спричинити зменшення врожайності на 15—30, а місцями і 50%. Особливо страждають від дефіциту вологи в ґрунті посіви пшениці та ячменю...»

За словами керівника запорізького сільгосппідприємства «Агро-Давидівка» Анатолія Тиховода, ще 17 червня на його підприємстві намолочено перший бункер зерна нового врожаю. Того ж дня компанією було реалізовано останній обсяг пшениці врожаю минулого року по 6 тис. 50 грн за тонну.

«У цей дуже складний через погодні умови рік зерно не повинно коштувати менше. І хоч би як там трейдери і перекупники не змовлялися, поки зерно лежить у хлібороба, у нас є шанс отримати гідну плату за рік нелегкої праці», — каже Анатолій Тиховод.

Фото надано Запорізькою ОДА.