Вранці в країні було відкрито більш як сім тисяч дільниць, на які для участі в голосуванні запросили понад 3 мільйони 800 тисяч виборців. При цьому всі місця для голосування попередньо було ретельно продезінфіковано, на входах виставили препарати для обробки рук, до приміщень, де було встановлено урни, пропускали тільки в захисних масках. Тобто, вжили всіх заходів безпеки. Але до полудня виборча активність була нижча, ніж на всіх попередніх виборах — лише 18 відсотків.

Як і передвіщали політологи, основна боротьба за 151 місце в парламенті була між правлячою партією правоцентристської спрямованості Хорватська демократична співдружність (ХДС), лідером котрої є прем’єр-міністр Андрей Пленкович, і коаліцією Restart, у якій кілька опозиційних партій об’єдналися навколо Соціал-демократичної партії президента Зорана Мілановича. Не без підстав передбачалося, що в їх спір може втрутитися «Вітчизняний рух», створений популярним у країні співаком Мирославом Шкоро.

Після закриття виборчих дільниць стало відомо, що, за результатами екзіт-полу, більшість громадян віддали перевагу правлячій партії. Заступник Андрея Пленковича в ХДС Томо Медвед вийшов до журналістів і заявив, що в партії задоволені попередніми результатами, але завбачливо закликав дочекатися офіційних повідомлень від виборчої комісії.

На дев’яту ранку 6 липня Центральна виборча комісія підтвердила, що після обробки майже 90 відсотків бюлетенів лідирує Хорватська демократична співдружність. Ця партія, за попередніми результатами, отримає 69 депутатських мандатів, коаліція Restart — 42, а «Вітчизняний рух» Мирослава Шкоро може навіть створити в парламенті невеликий хор з 15 депутатів. Своїх представників у його новому складі також матимуть незалежний рух MOСТ, очолюваний екс-спікером Божо Петровим, нова коаліція лівих сил і соціал-демократів «Можемо», блок «Розумно», який очолює Ліберальна партія, а також Хорватська народна партія.

У своєму коментарі з приводу попередніх підсумків виборів прем’єр-міністр Андрей Пленкович зазначив, що результат Хорватської демократичної співдружності «дивовижний». Тому, за його словами, довіра людей «зобов’язує партію до багато чого». «Наш попередній мандат був важкий і насичений різними випробуваннями. Ми впоралися з ними, впоралися і з коронавірусом. Але зараз перед нами — нові виклики. А їх значно більше, ніж раніше», — заявив лідер ХДС. Андрій Пленкович запевнив, що відразу після виборів розпочнеться робота зі зміцнення економіки, охорони здоров’я, демократії, дотримання прав людини та всіх меншин.

Парламент Хорватії обирається на чотири роки. Нинішні дострокові вибори було проведено з ініціативи Хорватської демократичної співдружності та її лідера Андрея Пленковича, який відчув, що уряд, успішно впоравшись із коронавірусом, здобув довіру в народу. Тому настав час зміцнити позиції правлячої партії і в парламенті.