У Центральній виборчій комісії під головуванням члена комісії Сергія Постівого відбулося перше засідання робочої групи з розробки рекомендацій та заходів, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції під час організації та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

У засіданні взяли участь члени ЦВК Ірина Єфремова й Андрій Гевко, народний депутат Тетяна Плачкова, представники апарату РНБОУ, Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я, інших органів центральної виконавчої влади. До роботи також долучилися керівник проекту Ради Європи «Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні» Інна Зубар та заступник директора Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні Георгій Кобахідзе, повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК.

За словами Сергія Постівого, завдяки отриманій на запит ЦВК інформації про успішний досвід проведення виборів в умовах COVID-19 у Південній Кореї, де у квітні поточного року відбулися парламентські вибори, та інформації, яку надала IFES, комісії уже вдалося вивчити та проаналізувати досвід організації та проведення виборів в умовах пандемії коронавірусу в деяких зарубіжних країнах.

Центральна виборча комісія — це постійно діючий колегіальний державний орган, який наділений повноваженнями щодо організації підготовки і проведення виборів. Водночас ЦВК не наділена повноваженнями для організації заходів щодо запобігання поширенню COVID-19. «Центральна виборча комісія несе відповідальність за організацію адміністрування найближчих місцевих виборів, які ймовірно пройдуть в умовах непростої епідеміологічної ситуації та пов’язаних з цим певних карантинних обмежень. При цьому в процесі організації вказаних виборів будуть задіяні майже 500 тисяч осіб — члени виборчих комісій та залучені до роботи в них працівники. Відтак, комісії вже зараз необхідно скоординувати спільну роботу в цьому напрямі з профільними міністерствами та відомствами, до повноважень яких якраз і входять згадані питання», — зазначив С. Постівий.

Зокрема, робоча група до 1 серпня має розробити рекомендації та заходи, спрямовані на запобігання поширенню COVID-19 під час місцевих виборів. Крім того, виходячи із напрацювань групи, будуть підготовлені відповідні звернення до профільного Комітету Верховної Ради, Кабінету Міністрів, державних органів та установ з метою вжиття заходів для сприяння в організації та підготовці проведення зазначених виборів у межах наданих повноважень. «Сподіваюся, що спільними зусиллями з усіма зацікавленими сторонами, відповідними органами та службами нам вдасться зробити все можливе, щоб чергові місцеві вибори відбулися не тільки відповідно до найкращих міжнародних демократичних стандартів, а й у безпечних для здоров’я всіх суб’єктів виборчого процесу умовах», — зазначив за підсумками засідання робочої групи С. Постівий.