На знімку: Під час засідання ТСК з питань захисту інвесторів.

Щоб поставити законодавчий заслін рейдерським атакам на малий і середній бізнес, у парламенті зареєстровано пакет так званих антирейдерських законопроектів, розроблених групою народних депутатів України із різних фракцій.

Про потребу розробки і внесення до парламенту антирейдерських законопроектів говорили під час виїзного засідання Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань захисту прав інвесторів, яке відбулося в червні за участю бізнес-асоціацій і правників-практиків. Першим у парламенті було зареєстровано законопроект № 3774 — зміни до Кримінального процесуального кодексу та інших законів, які реформують процес державної реєстрації. Серед пропозицій законопроекту № 3774 — запровадження так званої «червоної кнопки» Мін’юсту для можливості швидкої зупинки рейдерських атак.

«Рішення для того, щоб унеможливити земельне рейдерство, — прокоментувала законодавчу ініціативу заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Галина Янченко (фракція «Слуга народу»). — Популярною сьогодні схемою є ситуація, коли керівник юрособи, яка є орендарем певних земельних ділянок сільгосппризначення, недобросовісно та без погодження з іншими партнерами розриває такі договори оренди. Цим законопроектом ми запроваджуємо обов’язкове погодження таких рішень з іншими учасниками юрособи».

З 29 червня Мін’юст запровадив обов’язкову двофакторну аутентифікацію для державних реєстраторів. Але рейдери мають досвідчених юристів, які допомагають знайти лазівки для того, щоб обійти підзаконні законодавчі акти. Тому, на думку народних депутатів, потрібні законодавчі зміни, в тому числі і щодо роботи державних реєстрів.

Другим законопроектом з антирейдерського пакета стали зміни до Кримінального кодексу України, які посилять покарання за рейдерські злочини — законопроект № 3783, який внесено до парламенту від ТСК з питань захисту інвесторів.
«Це зміни до Кримінального кодексу України, якими достатньо серйозно посилюється відповідальність за найбільш поширені рейдерські правопорушення, — пояснила Галина Янченко. — Серед них — підробка документів, печаток, штампів, протиправне заволодіння майном підприємства та інші. Так, це законодавство доволі жорстке за рівнем відповідальності. Але і наслідки від рейдерства призводять не лише до майнових збитків для бізнесу, а іноді й до людських трагедій. Тому відповідь на такі порушення має бути відповідна».

Загалом пропонується внести зміни до восьми статей ККУ. Для осіб, які подають на державну реєстрацію підробні документи, штрафи збільшуються у 10 разів і становитимуть від 85 до 170 тисяч гривень. До такого ж рівня виростуть санкції й за підробку документів для державної реєстрації юросіб та ФОПів. Окремо посилюється відповідальність для осіб, які надають публічні послуги, зокрема для нотаріусів та державних реєстраторів. За участь у рейдерських атаках таким особам загрожують штрафи від 136 до 204 тисяч гривень. А максимальний вид покарання — позбавлення волі на строк від 7 до 10 років. Попереду — розгляд законопроектів парламентськими комітетами.

Фото зі сторінки Галини Янченко у Фейсбуці.