«Сьогодні на місці цих трагічних подій були Президент України, міністр внутрішніх справ, голова ДСНС та керівник Національної поліції. Нині ми збираємо усю інформацію, координуємо органи державної влади та у четвер плануємо провести засідання Комісії з техногенно-екологічної безпеки», — повідомив глава уряду, наголосивши, що основним завданням уряду є допомога людям, які втратили майно та домівки. «Гроші в резервному фонді є, і в четвер ми матимемо необхідні обрахунки та прізвища постраждалих, щоб ухвалити рішення про виділення необхідних коштів», — зазначив Д. Шмигаль.

Голова ДСНС Микола Чечоткін, який під час засідання уряду повернувся із Луганської області, повідомив, що у зв’язку зі шквальним вітром пожежа у Новоайдарському районі дуже швидко розвивалася в усіх напрямках. «На цей час зафіксовано пожежу на площі майже п’ять тисяч гектарів. Нині її розповсюдження зупинено, і ми поступово змикаємо кільце загоряння», — сказав він, додавши, що, на жаль, загинуло 5 осіб, а в селі Смолянинове повністю згоріли 23 будинки та 59 — пошкоджено.

Керівник Нацполіції Ігор Клименко повідомив, що за фактом пожежі порушено кримінальне провадження за статтею «Порушення основних правил пожежної безпеки». «На цей час розглядаються три основні версії: складні погодні умови, які призвели до пожежі, необережне поводження з вогнем та можливий підпал», — сказав І. Клименко та додав, що також перевіряється версія можливого потрапляння снарядів з непідконтрольної території України. «У нас є оперативна інформація, що напередодні був обстріл опорного пункту з боку противника трасуючими боєприпасами», — зазначив він.

Уряд підтримав рішення виділити із Фонду боротьби з коронавірусом 5,3 мільярда гривень для закупівлі обладнання в приймальні відділення опорних закладів охорони здоров’я в госпітальних округах. За словами Д. Шмигаля, планується закупити томографи, ендоскопи, ангіографічні системи для кардіології. «Сотні лікарень у невеликих містах отримають сотні одиниць найкращого обладнання для порятунку життя українців. Це і є головним завданням справжньої медичної реформи», — сказав він.

Ще 219 внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність і територіальну цілісність України, отримають кошти на придбання житла. Це передбачає відповідне рішення уряду про виділення 250 мільйонів гривень.

Уряд схвалив розпорядження про розподіл у 2020 році майже 1,7 мільярда субвенції з держбюджету місцевим бюджетам для розв’язання найнагальніших соціально-економічних проблем регіонів.

Коментуючи початок призову до Збройних Сил України, прем’єр попросив міністра оборони та в. о. міністра освіти скоординувати свої дії та не поспішати вручати повістки випускникам, яким виповнилося 18 років, щоб ті з них, хто бажає, могли вступити до вищих навчальних закладів.

«Ідея збільшення податків на землю є передчасною», — так глава уряду прокоментував зареєстрований у Верховній Раді законопроект про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України (щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції, № 3131), який передбачає запровадження податку в розмірі шести тисяч гривень за земельний пай. За словами Д. Шмигаля, він говоритиме про це із авторами законопроекту та членами профільних комітетів.

Кабінет Міністрів підтримав та подасть на розгляд парламенту законопроект «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати». До таких виплат пропонується внести пенсію, щомісячне грошове довічне утримання, соціальні виплати, стипендії, заробітну плату, суму індексації грошових доходів громадян.

Ще одним підтриманим урядом законопроектом — про внесення змін до Закону «Про поштовий зв’язок» — пропонується закріпити терміни «фельд’єгерський зв’язок» та «відомчий фельд’єгерський зв’язок у складі Збройних сил України» й унормувати діяльність у цій сфері.

Також Кабінет Міністрів підтримав законопроекти: про внесення зміни до розділу II «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (СОVID-19)» (щодо звільнення водіїв та власників транспортних засобів від окремих видів адміністративної відповідальності за порушення законодавства у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху); про внесення зміни до статті 18 «Прикінцеві положення» Закону України «Про управління об’єктами державної власності» (щодо забезпечення додаткових економічних гарантій у зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SАRS-СоV-2, та запровадженням карантину); про приєднання до Угоди про розвиток мультимодальних перевезень ТРАСЕКА; про вихід із Договору про проведення узгодженої антимонопольної політики. Крім того, припинено дію Меморандуму між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співпрацю у боротьбі з тероризмом, учиненого у Ялті 12 липня 2012 року.

«Укрзалізниця» отримала відстрочку зі сплати дивідендів до держбюджету за результатами фінансово-господарської діяльності за 2018—2019 роки. Це передбачає ухвалена урядом постанова. За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, загальнонаціональний карантин, що запроваджений на території України у зв’язку з коронавірусною інфекцією, негативно позначився на багатьох сферах економіки, і залізнична галузь не виняток. «Із 18 березня цього року були тимчасово зупинені пасажирські перевезення, що очікувано негативно позначилося на чистому прибутку «Укрзалізниці». При цьому компанія мусила повернути пасажирам значні суми коштів за квитки, що були придбані раніше. До 12 відсотків скоротилися й обсяги вантажних перевезень через зниження об’ємів виробництва всередині країни та припинення роботи окремих підприємств-вантажовідправників. Девальвація курсу гривні у першому кварталі також негативно позначиться на прибутках «Укрзалізниці», — сказав міністр. Схвалене урядом рішення передбачає, що «Укрзалізниця» додатково спрямує 60 відсотків чистого прибутку за результатами фінансово-господарської діяльності за 2018 рік у розмірі 206 мільйонів гривень на виплату дивідендів до державного бюджету у строк не пізніше 31 грудня 2020 року.

Учора Кабінет Міністрів призначив Тараса Кременя Уповноваженим із захисту державної мови.