За інформацією штабу ОС, 8 липня проросійські збройні формування 14 разів порушили режим припинення вогню, застосувавши при цьому заборонені Мінськими домовленостями міномети калібру 120 мм та 82 мм, гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети, стрілецьку зброю та безпілотні літальні апарати. Унаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Збройних Сил України загинув, ще троє наших захисників дістали поранення.

У середу відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ), яке тривало у форматі відеоконференції. Як повідомляє прес-служба Президента, ОБСЄ визнала значний прогрес у питанні розроблення оновленого плану розмінування. В межах цієї роботи та на виконання домовленостей Паризького саміту «нормандської четвірки» було попередньо погоджено 13 ділянок для проведення робіт з розмінування з можливістю подальшого опрацювання наступних семи ділянок. Задля подальшої активізації роботи з безпекових питань українська делегація ініціювала проведення 14 липня додаткового засідання відповідної робочої групи ТКГ.

Для розв’язання гуманітарних питань українська делегація наголосила на необхідності та готовності зі свого боку забезпечити пропуск громадян через усі КПВВ, проте питання залишається невирішеним через неконструктивну позицію іншої сторони. Підтримку знайшла позиція української делегації щодо можливості відкриття двох нових КПВВ у Луганській області протягом чотирьох місяців. Україна також укотре підтвердила готовність до якомога швидшого взаємного звільнення утримуваних осіб у форматі «всіх на всіх» і наголосила, що очікує на письмові підтвердження від іншої сторони.