Як повідомив його голова Михайло Радуцький, зробили це на запрошення голови Хмельницької ОДА Дмитра Габінета. Народні обранці цікавилися насамперед тим, як на місцях відбувається реформування медичної галузі. Своєю чергою керівники лікувальних закладів розповіли про свою роботу і проблеми, з якими доводиться стикатися.

А насамперед учасники засідання поцікавилися тим, як області вдається утримувати лідерські позиції у боротьбі з коронавірусом і стримувати його розповсюдження. Адже у сусідніх областях статистика захворювань значно вища.

Як поінформував очільник облдержадміністрації, в області було зареєстровано 872 випадки, нині хворіють 136 осіб. При цьому завантаженість лікарень, що задіяні в боротьбі з пандемією, становить десять відсотків від загальної кількості місць, виділених для лікування пацієнтів з вірусом.

Із самого початку базовою було обрано Хмельницьку інфекційну лікарню, в якій були сконцентровані медичні кадри, фінансові та матеріальні ресурси. Але загалом у краї було готово до прийому пацієнтів 960 місць.

За потреби їх кількість могла перевищити й тисячу. З перших днів активно запрацювала комісія з ТЕБ та НС при ОДА, яка координувала всі дії влади та медичних закладів. В області почали оперативно закуповувати апарати ШВЛ. Однак швидко зрозуміли, що вони використовуються не так часто, зате потреба у кисневих концентраторах, іншому обладнанні, засобах захисту значно вища, тож фінансовий ресурс спрямували на їх закупівлю.

За дуже короткий термін на новий рівень вдалося підняти роботу обласного лабораторного центру. Якщо на початку пандемії там не було змоги робити тестування, то, після того як закупили два ампліфікатори, тепер щодоби там роблять до півтисячі тестів.

За словами заступниці міністра охорони здоров’я Ірини Микичак, яка була присутня на засіданні комітету, той досвід, технічні деталі роботи, які здобули медики Хмельниччини під час боротьби з вірусом, вкрай важливі для інших, особливо коли західні області «палають» від зростання кількості захворювання.

Загалом члени комітету цікавилися різними аспектами діяльності медичних закладів області. Зокрема, прозвучало запитання про те, чому, попри доволі позитивні звіти керівників медичних установ, в області фіксується дуже низький рівень тривалості життя. Так, середній вік життя чоловіків становить 66 років, а жінок — 77. До того ж народжуваність удвічі нижча від смертності. Доволі високими залишаються показники захворюваності і смертності від серцево-судинних та онкологічних хвороб.

Поцікавилися народні обранці і тим, як просувається розслідування справи, яка була відкрита за порушення легального обігу наркотичних речовин. Йдеться про те, чому виник скандал із препаратами наркозамісної терапії та ліками для психічно хворих людей, хто в ньому винен і як найближчим часом владнати ситуацію, аби від слідчих дій не потерпали хворі.

Порушувалися також питання будівництва приймальних відділень для опорних закладів у рамках програми «Велике будівництво», створення на території області госпітального округу, злиття районної і міської лікарень у Кам’янці-Подільському тощо.

Учасники засідання побували в різних медичних закладах обласного центру і Кам’янця-Подільського.

Хмельницький.