Голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук розмовляє з постраждалими від повені.

Вичищають бруд і намул із хат, подвір’їв, городів. Сушать одяг та меблі. Їм допомагають військові, поліція, сусіди та волонтери.

Людям обов’язково потрібна допомога держави, щоб вибратися з біди. І така буде, запевнив голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук на прес-конференції щодо найнагальніших сьогоднішніх проблем області. «Буковина обов’язково отримає кошти, які потрібні людям для відновлення нормального життя після нещодавньої повені. Фінансову допомогу планують надавати не лише за рахунок грошей із державного бюджету, а й через доступні обласні програми», — наголосив очільник області.

За його словами, найістотніших збитків завдали навіть не великі річки — Черемош, Прут та Дністер, біда прийшла з маленьких потічків, які зійшли з гір і лісів. Першими під удар потрапили гірські села Путильського району: Підзахаричі, Розтоки, Білий Потік, Конятин.

«Третій тиждень люди не можуть оговтатися від удару стихії. Дощі спричинили руйнацію такого масштабу, що нам доведеться багато тижнів і місяців відновлювати інфраструктуру та умови для нормального і безпечного життя. Адже є будинки, які у будь-який момент може зруйнувати зсув. Тому нам потрібно зводити нові хати, відселяти людей, і ми будемо цим займатися, так само, як і допомагати людям фінансово», — пообіцяв Сергій Осачук.

Голова ОДА повідомив, що уряд уже виділив Буковині частину фінансування. Ці гроші отримало Басейнове управління водних ресурсів річок Прут та Серет, яке згодом розпочне зміцнювати гідротехнічні споруди в області.

Проте підрахунок збитків ще триває. За попередньою оцінкою, паводок завдав руйнації щонайменше на 1,3 млрд грн. І гроші на відновлення нормального життя людей та інфраструктури потрібні вже зараз. «Ми перебуваємо у постійному контакті із урядом і Прем’єр-міністром щодо наступних траншів допомоги. Їх планують спрямувати, в тому числі, і на компенсації людям, які постраждали від стихії», — заявив Сергій Осачук.

Зупинився він і на питанні, яке особливо турбує, — на мостах. Насамперед у Розтоках та Маршинцях. «На нових мостах у селі Розтоки великий паводок нові конструкції не пошкодив. Місцеві мешканці мали велике щастя від того, що будівельна компанія в період великого паводка була там. Будівельники з власної ініціативи врятували аварійний міст і продовжують допомагати конкретним людям, домогосподарствам. Я вчора їм за це подякував, тому сподіваюся, що ті роботи, що вчора бачив, буде завершено чи до Дня Незалежності, чи до 1 вересня. Однозначно у найстисліші терміни. Це професійна компанія, і завжди хочеться, щоб такі потужні інфраструктурні об’єкти в нашій області реалізовували професіонали, які мають запас фінансовий, технічний, інженерний», — зазначив голова Чернівецької ОДА.

У Маршинцях ситуація складніша. Розбурханий Прут змив тимчасовий міст, а від запланованого довгобудівського залишилися лише забиті у дно опори. Їх теж потрібно перевіряти на придатність до використання сьогодні, зводячи новий міст. Але це не головна проблема, головними залишаються фінанси та неповоротка українська бюрократія.

«Міст у Маршинцях — це своєрідний символ багаторічних державних обіцянок. Ми можемо вже відкрити дошку президентів, прем’єрів і міністрів, які там були, фотографувалися, але за 10 років так і не спромоглися добудувати цей міст. Ми вже півроку просимо визнати той аварійний міст таким, що не може далі функціонувати, і дозволити швидше добудувати новий. Цього року потрібно зробити інше — добудувати капітальний міст і щонайменше його накрити. А вже 2021-го здати в експлуатацію», — пояснив Сергій Осачук.

При цьому він зазначив, що об’єктивними причинами, які гальмують процес будівництва, є тендерні процедури, позиція Антимонопольного комітету та наявні судові позови.

Чернівецька область.

Фото надано автором.