Загалом від початку пандемії лабораторно підтверджено 54 771 випадок COVID-19. Про це повідомив на брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«За минулу добу найбільша кількість зареєстрованих випадків у Львівській області (147), Закарпатській області (67) і Києві (112)», — констатував він.

Імунітет до нового типу коронавірусу досить низький, тому ніхто не може почуватися в безпеці. Про це свідчать дані дослідження, проведеного вченими Інституту Роберта Коха (RKI), які презентував на брифінгу в Берліні президент RKI Лотар Вілер, передає «Укрінформ». «Перші результати дослідження антитіл до вірусу серед донорів крові показали низький імунітет в обстежених», — зазначив Вілер.

У тих, хто вже перехворів, рівень антитіл знижується досить швидко. Отже, імунітет до коронавірусу також нетривалий, а ймовірність повторного інфікування досить висока — такого висновку дійшли німецькі вчені.

Своєю чергою гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Аданом Гебреісус на брифінгу в понеділок заявив, що ситуація з поширенням коронавірусу погіршуватиметься, якщо країни не вживатимуть вичерпних заходів для боротьби з пандемією. Стенограму його виступу опубліковано на сайті ВООЗ.

«Суперечливі повідомлення від світових лідерів підривають найважливіший компонент будь-якої відповіді [на пандемію] — довіру. Якщо уряди недостатньо чітко спілкуються зі своїми громадянами й не впроваджують комплексну стратегію, спрямовану на придушення передачі й порятунок життів, якщо населення не дотримується основних принципів охорони здоров’я, якщо основ не дотримуються, ця пандемія може піти тільки одним шляхом — ставатиме дедалі гірше», — наголосив очільник ВООЗ.

Він зазначив, що в найближчому майбутньому не буде повернення до «старого життя». І додав, що є дорожня карта до ситуації, коли можливо контролювати хворобу й продовжувати жити...