Й згадували пам’ятну та важливу подію, що відбулася 13 липня 1878 року. Тоді на Берлінському конгресі, скликаному з приводу завершення російсько-турецької війни, Чорногорія була проголошена незалежною державою.

В історичному календарі країни дата 13 липня ознаменувалася ще однією важливою подією. Цього дня в 1941 році чорногорські партизани почали повстання проти італійських військ, які були в союзі з нацистською Німеччиною і за її наказом окупували країну. Проти армії Муссоліні виступило близько 30 тисяч погано озброєних повстанців. Але їхні рішучість і мужність виявилися настільки великими, що вони три тижні контролювали майже всю територію країни, а також розгромили найбільший італійський гарнізон в окупованій Європі. Італійському командуванню навіть довелося просити підкріплення, однак лише до грудня 70-тисячній італійської армії вдалося ліквідувати всі опорні пункти партизанів. Але їхнє повстання стало початком визвольної боротьби.

На жаль, через повернення в країну коронавірусу всі масові заходи влада скасувала. Лише члени уряду й депутати парламенту мали можливість покласти квіти до пам’ятників на честь учасників повстання і всіх партизанів. З привітанням до співвітчизників звернувся президент Міло Джуканович, який зазначив: «Чорногорія може існувати тільки як держава вільних і рівних громадян, незалежно від релігійних переконань і національності».