Ольга Савченко, Аліна Загоруйко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Початок у номері за 14 липня

Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому (256 голосами «за») проект закону про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо удосконалення механізму справляння державних зборів за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України (№ 2424).

Розглянувши два проекти закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту населення в період карантину, пов’язаного із запобіганням виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), № 3486 і № 3486-1, які доповіли народні депутати Галина Третьякова («Слуга народу») і Наталія Королевська («Опозиційна платформа — За життя»), Верховна Рада схвалила за основу 319 голосами перший законопроект № 3486.

За словами голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової, законопроектом, зокрема, пропонується не допускати зняття з обліку безробітного, який не приходить до Державної служби занятості впродовж 30 і більше днів в результаті епідемії COVID-19, передбачити можливість встановлення статусу безробітного, якщо інформація надається електронними засобами. Конкретизуються підстави для отримання підприємствами допомоги з часткової занятості.

Крім того, законопроект визначає чіткі строки, в які роботодавці повідомляють у відповідний територіальний центр зайнятості про заплановане масове звільнення працівників. Зменшується з 12 до 6 місяців період перебування в трудових відносинах та сплати страхових внесків, що дають право на допомогу з часткового безробіття. Збільшуються строки надання підприємствам з числа великого бізнесу допомоги з часткового безробіття. Порядок допомоги з часткового безробіття встановлюється не Міністерством соціальної політики, а Кабінетом Міністрів України. Розширюється коло осіб, які мають право на одноразове отримання ваучера для перепідготовки або підвищення кваліфікації. А головам сімейних фермерських господарств дозволяється сплачувати єдиний соціальний внесок за себе та за членів сімейного фермерського господарства.

У першому читанні 267 голосами схвалено і проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю) — № 3012-2, який доповів голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський. Під час обговорення депутати застерігали від можливих корупційних ризиків. Лунали і побоювання, що законопроект позбавить державу величезної кількості землі. А селяни отримуватимуть копійки, здаючи її в оренду аграрним холдингам і латифундистам.

Гостру дискусію в сесійній залі спричинило обговорення правок до проекту закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг (№ 2458) у другому читанні. Наталія Королевська («ОПЗЖ») застерегла, що законопроект призведе до ще більшого зростання плати за житлово-комунальні послуги, а всі витрати на утримання будинків перекладуть на плечі ОСББ та власників житла. «З яких кишень діставати людям гроші, коли вони порожні й діряві?» — запитав Сергій Шахов (ДГ «Довіра»). «Якщо ми приймемо цей законопроект, то це призведе до того, що зразу відповідальність автоматично буде на власниках будинку. А власник будинку не розуміє, яким чином і в якому стані повинні перебувати газові мережі і не тільки газові», — застерегла позафракційна Вікторія Гриб. Наталія Піпа («Голос») зачитала відкрите звернення Асоціації ОСББ, яка не підтримала законопроект. За результатами голосування законопроект 239 голосами відправлено на доопрацювання до профільного комітету.

У першому читанні 242 голосами схвалено проект закону про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» (№ 3199). Як доповів член Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрій Камельчук («Слуга народу»), мета законопроекту — створення належних умов для збереження сталої роботи ОЕС України, підтримка критичної енергетичної інфраструктури, забезпечення енергетичної безпеки України.

У цілому 323 голосами прийнято проект закону про внесення змін до п. 3 розділу Х «Перехідні та прикінцеві положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі (№ 3719). Упродовж року з дня набрання чинності цим законом засновники санаторних шкіл та шкіл-інтернатів мають змінити тип таких закладів освіти — на один з типів закладів загальної середньої освіти або припинити такі заклади освіти шляхом їх реорганізації чи ліквідації. Майно реорганізованих чи ліквідованих санаторних шкіл та шкіл-інтернатів має використовуватися виключно для забезпечення здобуття дітьми та молоддю освіти, надання їм соціальних послуг чи у сфері культури, спорту та охорони здоров’я.

Народні депутати 346 голосами проголосували за постанову про призначення у 2020 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук (№ 3815).

Факт

Борги за житлово-комунальні послуги перевищили 60 мільярдів гривень. За офіційними даними, в Україні понад 500 тисяч безробітних. А за неофіційними — понад 2 мільйони людей.