Майже всі телеканали ведуть вечорами репортажі з вулиць Софії, Пловдива, Варни, Бургаса та інших міст про маніфестації і мітинги, а глядачі гадають: чи виконає виконавча влада їхню вимогу про відставку прем’єр-міністра й головного прокурора? А після того, як на вулиці було знайдено побитого поліцейськими до півсмерті хлопця, протестувальники вимагають, щоб зі своєї посади пішов міністр внутрішніх справ.

Раніше глава уряду Бойко Борисов у зверненні до громадянам ясно дав зрозуміти, що уряд не піде у відставку у важкий для країни час. Та й політологи вважають, що в цьому випадку необхідно буде проводити дострокові вибори. А на них більшість болгар знову проголосують за правлячу партію ГЄРБ, лідером якої є прем’єр. Тому політичний розклад у парламенті не зміниться, а величезні гроші платників податків підуть на марно.

У вівторок уперше за всі дні протестів протистояння між демонстрантами й поліцією в столиці загострилося до небезпечної межі. В ефірі болгарського національного телебачення заступник керівника поліції Софії Антон Златанов повідомив: «Близько 23-ї години провокатори кинули в юрбу перед будівлею Ради міністрів дві піротехнічні бомби. Після чого убік поліцейських, які були без касок, полетіли пакети з червоною фарбою й скляні пляшки як повні, так і порожні. Було вчинено спробу штурму будівлі, вхідні двері якої вдалося зламати. Двом правоохоронцям знадобилася медична допомога, багато хто дістав легкі поранення, постраждав і один з організаторів акції. Загалом було затримано шестеро осіб, у тому числі один з тих, хто ламав двері». За словами Златанова, ситуацію вдалося нормалізувати лише після того, як було підтягнуто додаткові поліцейські сили. Представник столичної поліції засудив дії провокаторів, які проникли в лави протестувальників, і нагадав, що виконання вимог не досягається у такий спосіб.

Водночас учора депутати від Болгарської соціалістичної партії передали до канцелярії парламенту для реєстрації вимогу про вотум недовіри уряду Бойко Борисова. Причина — високий, на їхню думку, рівень корупції. Це вже п’ята спроба соціалістів законним шляхом відсторонити ГЄРБ від керування країною. Усі попередні завершилося невдачею. Тому соціалісти почали активні переговори з лідерами інших політичних сил, які мають своїх представників у Народних зборах, про те, щоб вони підтримали вимогу про відставку уряду.

Але вже зараз усім зрозуміло, що й цей вотум недовіри провалиться, бо лідер однієї з нейтральних партій — «Воля» — уже заявив, що її представники не підтримають зусилля соціалістів. А в БСП і Руху за права й свободи, який представляє інтереси турецької меншини, знову не вистачить необхідної кількості голосів.