«Ми зібрали кворум і обговорили питання створення нової ТСК. Це відображено у відповідному проекті постанови парламенту про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань соцзахисту та прав ветеранів, яку в порядку законодавчої ініціативи вносимо на розгляд Верховної Ради. Це необхідно зробити, адже повноваження нині діючої ТСК закінчується 3 жовтня. І, на жаль, немає процедури продовження терміну її діяльності. Ми вирішили закрити це організаційне питання завчасно. А у вересні вже подати цю постанову на розгляд парламенту та відзвітувати про рік нашої роботи», — прокоментувала «Голосу України» ситуацію голова ТСК з питань соцзахисту та прав ветеранів народний депутат України Яна Зінкевич.

У пояснювальній записці до проекту постанови йдеться про те, що нова ТСК стане правонаступницею попередньої. Бо при ній продовжують діяти три робочі групи: із врегулювання питання встановлення груп інвалідності військовослужбовцям та ветеранам війни в умовах реформування галузі охорони здоров’я; з напрацювання законопроекту щодо виконання рішення КСУ (справа про соціальний захист ветеранів та членів їхніх сімей) та з опрацювання законопроекту про статус ветеранів та членів загиблих (померлих) захисників України.

Також на засіданні ТСК обговорили звіт про її роботу протягом року. Зокрема, у ньому відзначається, що збройний конфлікт на сході України триває шостий рік, проте досі не запропоновано комплексного підходу до вдосконалення системи соцзахисту ветеранів війни та військовослужбовців. Нині ветерани АТО/ООС отримують статус учасника бойових дій та відповідні державні гарантії на рівні ветеранів інших воєн без урахування різниці в потребах та віці. Протягом останніх п’яти років майже 400 тисяч чоловіків та жінок брали безпосередню участь у бойових діях.

У звіті також окреслено декілька блоків питань щодо правового статусу ветеранів війни, які потребують законодавчого врегулювання. А саме — визнання добровольців та іноземців, які захищають Україну, створення єдиного реєстру ветеранів, осучаснення прав та пільг тощо. Як приклад законодавчої підтримки цієї категорії громадян нагадується: що згідно з внесеними змінами до статті Кодексу України про адмінпорушення щодо посилення відповідальності за безпідставну відмову у пільговому проїзді, зокрема ветерану війни, порушнику доведеться заплатити штраф до 850 грн (раніше він складав 136 грн).

Окрему увагу ТСК приділяє розв’язанню проблеми функціонування та фінансування госпіталів для ветеранів в умовах реформи медичної галузі. Так, 16 червня цього року Верховна Рада прийняла постанову про недопущення зупинки функціонування госпіталів, проект якої до парламенту внесла «ветеранська» Тимчасова спеціальна комісія.

Фото eurosolidarity.org