На знімку: експонати виставки «Капелани. Духовний щит України».

Ця експозиція стала вінцем масштабного кількамісячного проекту зі збору та оприлюднення матеріалів, присвячених капеланам, тобто військовим священикам, із Полтавщини, які представляють Православну церкву України та Українську греко-католицьку церкву.

Спершу через карантинні обмеження музейники та їхні помічники з числа самих капеланів, а також волонтерів і небайдужих земляків планували втілювати свій проект у життя, так би мовити, віртуально. Тож готували своєрідні візитівки про представників цієї донедавна екзотичної професії, записували їхні розповіді та відеозвернення й викладали все те на YouTube-каналі, у соцмережах і на сайті згаданої скарбниці минувшини. Та невдовзі зрозуміли, що без оречевлених свідчень подвижницької діяльності священнослужителів, зокрема й на фронті, такі розповіді будуть далеко не повними...

Тож на виставці можна побачити їхні особисті речі, облачення та військову захисну амуніцію, релігійну атрибутику й символіку, які використовувалися душпастирями у зоні бойових дій на Донбасі. Власне, у великій купольній залі музею відтворили атмосферу бліндажа, який нерідко перетворюється на місце спільної молитви перед боєм, а також фронтової каплички.

До речі, під час відкриття експозиції капелани зізнавалися, що найтяжчою складовою їхньої роботи є відспівування тих, хто віддав своє життя за Батьківщину. Задля того, щоб це доводилося робити якомога рідше, у музейній залі презентували своєрідний оберіг для наших бійців — великий «Захисний стяг» із зображенням архангела Михаїла. Його виготовили полтавські волонтери. Цей стяг найближчими днями передадуть на передову. Не менш зворушливими й дорогими для багатьох бійців стали й інші представлені на виставці обереги — дитячі малюнки.

Фото з сайту Полтавської ОДА.