Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

Відкривши засідання, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков наголосив, що 16 липня — величний день і для держави, і для Українського парламенту, адже саме цього дня 30 років тому було ухвалено Декларацію про державний суверенітет України.

«Країна протягом цього часу прожила непрості часи — були перемоги, були проблеми, були й поразки. Але ми повинні пам’ятати свою історію, щоб закладені в Українському парламенті традиції, які дозволили нашій державі бути незалежною, залишалися, шанувалися та були тим базисом, на якому ми будемо розбудовувати, повертати й захищати свою Батьківщину», — сказав глава парламенту та запросив усіх народних депутатів відвідати урочисте засідання Верховної Ради, присвячене 30-й річниці ухвалення Декларації.

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, парламентарії ухвалили в першому читанні законопроект «Про безпеку і якість донорської крові та компонентів крові» (№ 3648). Співавтор законопроекту Ольга Стефанишина підкреслила, що вітчизняне законодавство про донорство крові не змінювалося 25 років, тож законопроектом пропонується наблизити його до сучасних стандартів. 

Перейшовши до кадрових питань, Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук повідомив, що глава держави пропонує призначити Кирила Шевченка на посаду голови Національного банку України.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що члени комітету більшістю голосів підтримали призначення Кирила Шевченка на посаду голови НБУ.

Після обговорення Верховна Рада 332 голосами підтримала призначення Кирила Шевченка на посаду голови НБУ.

Парламентарії ухвалили постанову про звільнення за власним бажанням Вячеслава Штучного з посади керівника апарату парламенту.

Також Верховна Рада 255 голосами призначила Ольгу Піщанську головою Антимонопольного комітету України.

Наступним рішенням народні депутати підтримали призначення Олега Уруського на посаду віце-прем’єр-міністра — міністра з питань стратегічних галузей промисловості. Прем’єр, який представляв його кандидатуру, підкреслив, що промисловість потребує особливої опіки, тож статус нового міністра чітко вказує на пріоритети уряду. «Новий міністр повинен бути в статусі віце-прем’єр-міністра, щоб він мав не лише відповідальність, але й відповідні повноваження, щоб розвивати промисловість і оборонно-промисловий комплекс. Україна має стати майданчиком для появи нових технологій», — сказав Д. Шмигаль.

«Найпершим своїм завданням вважаю налагодження системи, щоб ми позбулися того хаосу, який існує у нашій промисловості», — зазначив О. Уруський.

Під час обговорення Олександра Устінова («Голос»») закликала не голосувати за кандидатуру О. Уруського, оскільки він є фігурантом корупційних справ, які розслідує НАБУ.

Дмитро Наталуха повідомив, що за результатами розгляду Комітет з питань економічного розвитку рекомендував Верховній Раді визначитися з цього питання шляхом голосування. Зрештою, призначення О. Уруського віце-прем’єр-міністром — міністром з питань стратегічних галузей промисловості підтримали 250 народних депутатів.

Верховна Рада підтримала включення до порядку денного законопроектів про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями (№ 3760) та про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (щодо належного фінансового забезпечення відновлення інституту фахівців із соціальної роботи для виявлення і супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, № 3807), скоротивши строк підготовки їх до розгляду.

Парламентарії включили до порядку денного та ухвалили в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті) (№ 3640). Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що мораторій діятиме до 1 січня 2022 року.

Верховна Рада ухвалила законопроект щодо вдосконалення виборчого законодавства (№ 3485) в цілому.

Під час виступів із заявами представник фракції «Європейська солідарність» Андрій Парубій, вітаючи із 30-ю річницею Декларації про державний суверенітет України, нагадав: у цьому документі чітко записано, що Українська держава забезпечує національно-культурне відродження українського народу, його історичної свідомості та традицій, функціонування української мови у всіх сферах суспільного життя. Відтак він закликав зняти законопроект, який має на меті ревізію законів про українську мову та освіту з розгляду. «Захищаючи українську державу на передовій, ми захищаємо також і українську мову», — наголосив А. Парубій та підкреслив, що цієї думки дотримуються тисячі українців, які зібралися під стінами Верховної Ради, щоб не допустити розгляду цього законопроекту.