Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

Урочисте засідання Верховної Ради України 16 липня 2020 року.

Голова парламенту Дмитро Разумков повідомив, що в засіданні беруть участь Президент України Володимир Зеленський, народні депутати України першого та дев’ятого скликань, Голови Верховної Ради України попередніх скликань, попередні Президенти України Леонід Кравчук, Віктор Ющенко та Петро Порошенко, Прем’єр-міністр України та члени Кабінету Міністрів України, керівники судової гілки влади та керівники органів, яких Верховна Рада України обирає, призначає та надає згоду на призначення на посаду, глави дипломатичних представництв іноземних держав, представники засобів масової інформації, інші офіційні особи.

Після того, як воїни почесної варти внесли до сесійної зали Декларацію про державний суверенітет України та під аплодисменти встановили її біля парламентської трибуни, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков оголосив урочисте засідання відкритим.

Після виконання Державного Гімну України учасникам засідання продемонстрували історичну кінохроніку, яка зафіксувала момент ухвалення Декларації, і ми знову почули тогочасні виступи Івана Плюща, Леоніда Кравчука, Олеся Шевченка, В’ячеслава Чорновола...

На пропозицію головуючого, Верховна Рада вшанувала хвилиною мовчання тих учасників ухвалення Декларації, яких сьогодні з нами немає.

Президент України Володимир Зеленський у своїй промові наголосив, що в тисячолітній українській історії було чимало документів, які стали фундаментальними для творення Української держави, і Декларація про державний суверенітет України — один із них. «16 липня 1990 року стало справді історичним днем. Тоді Декларацію про державний суверенітет підтримало 355 народних депутатів. З різних куточків нашої рідної України, з різних партій, з різними поглядами, але з єдиною метою», — сказав глава держави, наголосивши, що ухвалення Декларації — це акт неймовірного єднання політиків заради волі народу та великої державної мети.

Президент підкреслив, що Україна вже шостий рік захищає свій суверенітет від російської агресії та платить за це найвищу ціну — життя наших громадян. «Сьогодні весь цивілізований світ визнає, що Україна робить все для настання такого бажаного миру. Справедливого миру. Миру в нашому розумінні цього слова. Саме того миру, де державний суверенітет пануватиме в реальності, а не на папері», — сказав В. Зеленський та висловив переконання, що Україна поверне свої території, щоб те, заради чого загинули наші герої, не виявилося марним.

Водночас Президент зазначив, що це буде можливе за умови, що ми об’єднаємося, як це було 30 років тому. «Маючи полярні політичні погляди, ви наочно показали, що таке державницька позиція. Ви стали живим прикладом єдності та мудрості», — сказав, звертаючись до парламентаріїв першого скликання Президент та висловив думку, що нинішнім депутатам є чого у них повчитися. «З цієї високої трибуни у цей святковий день хочу нагадати всім слова ініціатора проголошення Декларації про державний суверенітет, Героя України В’ячеслава Максимовича Чорновола: «Дай Боже нам любити Україну понад усе сьогодні — маючи. Щоб не довелося потім гірко любити її — втративши».

Свій виступ глава держави завершив закликом до припинення сварок, розбрату, маніпуляцій та політичних ігрищ. «Годі ділити українців та ділитися самим. На владу чи опозицію, лівих або правих, червоних або синіх. Потрібно перестати бути політиками. Час стати державними діячами. Людьми, що мають не великий апетит, а велику мрію. Про єдину, сильну й непереможну Україну», — сказав він.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков у своїй промові наголосив, що ухвалення Декларації про державний суверенітет стоїть в одному ряду із такими визначними подіями в історії України, як проголошення незалежності, референдум 1 грудня та перші президентські вибори. «Декларація про державний суверенітет — дуже сміливий документ, який був створений і затверджений мужніми людьми. Людьми, які вірили в майбутнє України, не маючи гарантій на успіх», — зазначив він, нагадавши, що цей документ творився в умовах, коли Україна ще не мала власних спецслужб, власної армії, власного громадянства, власної дипломатії, яка б незалежно діяла на міжнародній арені.

«У таких непевних умовах депутати дванадцятого скликання Верховної Ради УРСР, а краще сказати — першого демократичного скликання Верховної Ради України — приймають Декларацію про державний суверенітет. Амбітний та сміливий документ, який поклав початок активній стадії боротьби за незалежність нашої держави. Після його затвердження здобуття Незалежності стало лише питанням часу», — підкреслив Д. Разумков та від імені всього українського народу, від нинішнього та усіх прийдешніх поколінь подякував тим, хто 1990 року наважився на цей крок. «Ви поставили на карту все, можливо, навіть своє життя і життя своїх близьких. І вистояли та перемогли», — наголосив Д. Разумков.

Зазначивши, що Декларація заклала принципи, які були закріплені в Конституції та законах України, голова парламенту висловив переконання, що ці принципи залишаються актуальними й сьогодні і їх сьогодні доводиться захищати зі зброєю в руках. «Україна обстояла свій суверенітет 1990 року, обстоїть і 30 років потому», — підкреслив він.

Д. Разумков зазначив, що в ухваленні Декларації про державний суверенітет, а згодом Акта проголошення незалежності і Конституції України ключову роль відіграв саме парламент. «Верховна Рада завжди була і залишається відображенням українського народу, його очікувань та сподівань, місцем, де в дискусіях народжується істина та майбутнє нашої держави», — сказав він та закликав не забувати, що в доленосні та критичні для України моменти Верховна Рада демонструвала непорушну політичну волю, завжди була і буде на боці українського народу та української держави. «Ми повинні пам’ятати, що коли ми об’єднані великою спільною метою, то приймаємо рішення, які дійсно працюють на благо незалежної, суверенної та процвітаючої держави», — закликав Голова Верховної Ради та запевнив, що український парламент дев’ятого скликання доведе своїми діями, що готовий до цієї відповідальності, як це зробили парламентарії 30 років тому.

Перед учасниками урочистого засідання також виступили Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, перший Президент незалежної України, Голова Верховної Ради України у 1990-1991 роках Леонід Кравчук, народний депутат першого скликання, голова «Народної Ради» Ігор Юхновський та інші його учасники.