Ця ошатна 450-сторінкова книжка вміщує життєписи відомих людей Закарпатської Гуцульщини і подає три сотні світлин. Автори — письменник і журналіст Олександр Масляник й краєзнавець та історик Микола Ткач.

Варто зазначити, що книжка стала першою у видавничій серії Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Й. Кобринського «Славні імена Гуцульщини».

— Є сподівання, — каже Олександр Масляник, — що у цій серії побачать світ книжки про відомих людей Верховинщини, Косівщини, Путильщини, Вижниччини, гуцульської частини Коломийщини, Надвірнянщини, Мараморощини та Сучавщини (Румунія). Видавничі напрацювання стануть вагомим кроком до реалізації нашого спільного мегапроекту — створення Великої гуцульської енциклопедії.

Читаючи біографії знаних людей Рахівщини, можна дізнатися про драматичну історію усього Карпатського регіону. Як пише в передмові генеральний директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття Ярослава Ткачук, родинна пам’ять про дідів-прадідів маленькими потічками живить повноводне річище національної пам’яті. В сімейних архівах і фотоальбомах сконцентровано величезний масив фактів, огром історичної пам’яті про сучасників і діячів з далекої і близької минувшини. Витягнути пожовклі світлини, наповнити їх теплими споминами, зафіксувати у книжці й залишити у спадок юним — чи може бути почесніша місія?

Читач знайде цікаві оповіді про знаних людей Рахівщини, які своїми діяннями прославили найвисокогірніший край Білої і Чорної Тиси. Розрізнені у часі та просторі життєписи систематизовано й подано в зручній послідовності.

Нове видання стало органічним продовженням довідника «Рахівщини славні імена» (2016).

Гортаючи книжку, наче бачиш життя таких людей: Микола Гулин — учасник боїв за Карпатську Україну, в’язень угорських, радянських, німецьких, чеських таборів та тюрем; румун Георгій Гузо — вояк Української повстанської армії; Олег Колядин — мер Находки; Богдан Кувік з Лазещини — боєць УПА, загинув зі зброєю в руках у 1950-му на околиці Яремчі. Його мати — Анна Кувік зі славного роду Климпушів. За сина-упівця була засуджена до 25 років тюрми і 5 років заслання. Відсиділа 7 літ. Ще — Василь Несух, Герой Чехословаччини, Іван Руснак з Ділового — перший заступник міністра оборони України, генерал-полковник; Іриней Фендь — міністр оборони Китаю...

«300 імен Рахівщини» — джерело нового пізнання рідного краю для багатьох сучасників. Видання відкриє масив досі не відомої інформації для краєзнавців та істориків, педагогів і учнів. Книжка справді унікальна. Таких ґрунтовних життєписів у інших районах Гуцульщини практично немає. Як немає, переважно, і щодо решти адмінодиниць Закарпаття. Хоча відомих і знаменитих постатей є чимало. Знаних навіть за межами України...

Ужгород.

Фоторепродукція автора.