Після церемонії відкриття урочистого засідання з нагоди 30-ї річниці ухвалення Декларації про державний суверенітет України та виступів Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова і Президента Володимира Зеленського головуючий надав слово Прем’єр-міністру Денису Шмигалю.

«Декларація визначила основи економічної самостійності, самостійну банківську, фінансову, митну, податкову системи, право формувати державний бюджет, мати власну грошову одиницю. На цих засадах і сьогодні формується насправді економічний поступ України. Принципи економічної незалежності України, які були закладені і започатковані 30 років тому, дозволяють нам сьогодні вчити наших дітей в українських школах, проводити реформи, ефективно захищати і розвивати малий і середній бізнес, зберігати і створювати нові робочі місця, підтримувати вразливі верстви населення», — сказав глава уряду, закликавши всіх до єдності та ефективних і зважених рішень на благо України.

Перший Президент України, Голова Верховної Ради України у 1990—1991 роках, народний депутат чотирьох скликань Леонід Кравчук зазначив, що 30 років народ шукав відповідь, як ми будемо жити далі, і Декларація відповіла на всі виклики того часу. «Я хочу вам прочитати лише одну фразу або одне найголовніше з Декларації про державний суверенітет: «Верховна Рада УРСР, виражаючи волю народу України, визначаючи необхідність побудови правової держави, маючи на меті утвердити суверенітет і самоврядування народу України, проголошує державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах», — сказав він та висловив переконання, що ці положення є актуальними й сьогодні. За словами Л. Кравчука, найбільша цінність Декларації про державний суверенітет та Акта проголошення державної незалежності України в тому, що вони засвідчують: наш народ може бути єдиним, і він це доводив раніше та доводить нині, воюючи за свій суверенітет і втрачаючи кращих синів та дочок України.

На думку першого Президента, єдине, чого ми не можемо нині допускати, — це радитися з ворогами та недругами України, а також розкручувати маховик внутрішньої ворожнечі. Також Л. Кравчук закликав не допустити протистояння центру і регіонів, бо це розхитає силу і могутність нашої держави. «Всіляко підтримуючи втілення в життя фундаментальних базових позицій демократії і верховенства права, я дуже прошу вас не забувати, що все це діє тоді, коли діє закон і перед законом усі рівні», — сказав він, зауваживши, що натомість сьогодні дехто часто дивиться на закон або навіть на Конституцію як на папірець чи на ганчірку. «Це неприпустимо! І від вас залежить, щоб закон торжествував, а тих, хто порушує закон, було притягнуто до відповідальності незалежно від того, хто він був і хто він є», — заявив перший Президент.

Народний депутат першого та трьох наступних скликань, голова Народної ради у 1990 році Ігор Юхновський, згадавши про те, якою була тогочасна Україна та як творилася Декларація, зауважив, що хоч у документі ще говорилося про підписання союзного договору, але було розуміння, що цей пункт уже не має жодного значення. «Депутати, неважливо, чи вони належали до Народної ради, чи до комуністичної більшості, коли вийшли зі стін Верховної Ради, радіючий народ обсипав їх таким морем квітів, настільки змінив внутрішню психологію кожного з них, що вони зрозуміли — вчинили правильно», — згадав Ігор Рафаїлович тогочасний суспільний настрій.

Звернувшись до сьогоднішньої страшної воєнної дійсності, І. Юхновський закликав владу не поступатися національними інтересами, краще працювати на упередження конфліктів. «Державність української мови — основа

Української держави. Зараз хто проти цього — є державним злочинцем», — заявив він та закликав чинного главу держави узяти свого попередника радником та не дозволяти принижувати авторитет попередніх Президентів. «Іде війна за землю, за Україну! Пане Президенте, будьте рішучим, мудрим і непереможним, не бійтесь воювати, на те у вас є Збройні Сили всієї країни», — звернувся І. Юхновський до В. Зеленського.

Один із тих, хто голосував за Декларацію, народний депутат семи скликань, у тому числі й нинішнього, Юлій Іоффе заявив, що сучасні політики спотворюють закладені у 1990 році принципи та всупереч положенням Декларації затягують Україну у військовий блок. «Це був перший великий суспільний договір, результати якого було закріплено на референдумі 1991 року. Загалом і на заході, і в центрі, і на Донбасі понад 83 відсотки громадян проголосували за підтвердження Акта проголошення незалежності України. Народ України підтримав державний суверенітет, обрав шлях самостійної, мирної, позаблокової та без’ядерної держави», — сказав він та закликав зробити все, щоб відновити територіальну цілісність, громадську єдність та політичний діалог у нашій державі.

Ще один співавтор Декларації, народний депутат нинішнього та шести попередніх скликань Сергій Соболєв зазначив: історичність сьогоднішнього моменту в тому, що Українська держава має тисячолітню історію, і без розуміння цього сама Декларація буде незрозуміла, бо кожен читає її по-своєму. «Ключова фраза Декларації — це право української нації на самовизначення», — сказав він, підкресливши, що Україна — це єдина територія на планеті, де українська нація може визначити себе як державна нація.

Звернувшись до сьогоднішньої війни з Росією за незалежність, С. Соболєв закликав В. Зеленського не думати, що тоді, під час ГКЧП, було легше. «Армія була у них, все було у них, але ми не побоялися взяти цю відповідальність. І я думаю, що історичність сьогоднішнього моменту якраз і полягає в тому, що такі прояви бувають один раз у житті. Тож якщо це агресія Російської Федерації і Путіна, то це агресія, а не протистояння між різними верствами населення у зв’язку з якимись утисками», — наголосив народний депутат.

Насамкінець до парламентаріїв звернулася заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк. «Україна починається з тебе», — казав В’ячеслав Чорновіл. А мені б так хотілося додати, що Україна починається з парламенту, бо саме в цій залі творилася велика історія нашої соборності та незалежності», — зазначила вона, підкресливши, що саме з ухваленням Декларації про державний суверенітет відбулося відновлення українського парламентаризму. «Країна отримала інституцію, яка представляла і виражала волю українського народу. Проголошення незалежності — це той день, коли справжні патріоти силою слова переконали більшість і втілили в життя мрію багатьох поколінь. Голосування за Конституцію 1996 року — це була ніч без сну, це була ніч справедливості», — наголосила О. Кондратюк, висловивши переконання, що в ДНК українського народу поряд з українською мовою, культурою, прагненням до свободи є ще один ключовий елемент — це народовладдя — право самим або через обраних представників вирішувати власні справи, право розпоряджатися національними багатствами і твердити своє майбутнє.

Згадавши, що попередній склад парламенту закріпив у Конституції євроатлантичний вибір українського народу та ухвалив закон про забезпечення функціонування української мови як державної, О. Кондратюк наголосила, що перед нинішнім складом Верховної Ради стоять не менші виклики, адже триває війна, а частина території України окупована країною-агресором — Російською Федерацією. «Ми також маємо пам’ятати, що Верховна Рада як інституція, окрім представницької і законодавчої, має ще й контрольну функцію за виконавчою владою», — зауважила заступниця глави парламенту, завершивши свій виступ закликом до єдності та відповідальності заради добра України та людей, які вирощують хліб, вчать, лікують, творять, будують, заради наших героїв, які на передовій захищають Україну і Європу від навали тоталітаризму, захищають ідеали парламентаризму, свободи і рівності та людської гідності.

Після цього Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, подякувавши парламентаріям першого скликання за те, що вони зробили 30 років тому та що роблять сьогодні, закрив урочисте засідання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут