На околиці села Камбурліївка, на леваді, вигулюються понад сорок конематок, більшість з яких — уже зі своїм потомством. Граціозні дорослі тварини реагують на чужих із побоюванням, інстинктивно закриваючи лошат від сторонніх очей. А допитлива малеча старається вивільнитись із-під материнської опіки та з цікавістю прямує до гостей...

У цьому не було б нічого надзвичайного, якби не одна особливість — минулі два роки отримати тут потомство не вдавалося через ураження маточного поголів’я інфекцією. Директор філії Оксана Радіонова пояснила, що коні чистокровної верхової породи дуже вимогливі до умов розведення та утримання. З урахуванням цього на підприємстві завжди намагаються забезпечити максимальне дотримання технології вирощування. Завдяки старанному виконанню своїх обов’язків головним зоотехніком Ігорем Кирилюком, бригадиром Євгенією Чорною, ветеринарним лікарем Миколою Бухикалом інфекцію вдалося побороти, і в січні успішно ожеребилась перша з кобилиць. Загалом молодняк отримали життєздатний, у гарному стані. А нині тут уже підростають кілька десятків лошат.

Посприяла цьому і закладена торік гарна кормова база, завдяки якій все маточне поголів’я має належну заводську вгодованість. А також -нове поповнення жеребців-плідників і конематок імпортного походження.

А от традиційний виїзд 20 скакунів на щорічні випробування на Одеському державному сільськогосподарському іподромі довелося відкласти через карантинні заходи. Проте онуфріївські кіннотники сподіваються, що на їхніх вихованців чекає ще багато успішних стартів та переможних фінішів.

Кіровоградська область.

Фото автора.