На знімку: нова житлова десятиповерхівка справді сучасна й ошатна.

У місті Горішні Плавні, що на Полтавщині, урочисто здали в експлуатацію новий десятиповерховий житловий будинок із вбудованими приміщеннями громадського призначення. У цій сучасній багатоповерхівці 171 квартира, 55 із них щасливі новосели придбали на пільгових умовах. Адже тут втілювали в життя одразу кілька програм забезпечення житлом певних категорій громадян із використанням коштів бюджетів різних рівнів. Тож привітати нових власників помешкань і вручити їм відповідні сертифікати прийшли керівники Держмолодьжитла, ОДА та міської ради. Вони нагадали про те, що в це досить масштабне будівництво вкладали власні кошти не лише приватні інвестори.

Тільки з Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву було виділено 14 млн грн. Ще 13 млн грн (відповідно 8 млн і 5 млн) відшукали в обласному та міському бюджетах. Це дало змогу істотно здешевити квартири для пільговиків.

Зокрема, 22 квартири придбали учасники програми пільгового довгострокового кредитування молодих сімей за кошти статутного капіталу згаданого Держмолодьжитла. При цьому йшлося також про часткову компенсацію відсотків за кредитами бюджетними коштами міськради. Ще 16 помешкань кредитувалися, зокрема, зі скарбниць області та міста. Половину з них отримали учасники АТО й багатодітні родини. П’ять квартир, згідно з державною програмою «Доступне житло», придбали внутрішньо переміщені особи. Ще одна стала власністю мешканки Горішніх Плавнів із застосуванням механізмів державної програми кредитування педагогічних і науково-педагогічних працівників. 11 помешкань знайшли своїх господарів завдяки місцевим програмам пільгового кредитування. Їх придбали працівники бюджетної сфери міста, багатодітні сім’ї та учасники АТО. При цьому, скажімо, родинам захисників України довелося заплатити за нове житло тільки половину його ціни (решту поділили між собою обласний і міський бюджети).

Не менш важливо й те, що за такої вагомої фінансової підтримки будівництва з боку держави й місцевого самоврядування жодних скидок на його якість не робили. Навпаки, всі визнають, що в сосновому сквері на вулиці Героїв Дніпра, 96 збудували фактично найсучаснішу житлову багатоповерхівку наймолодшого міста Полтавщини.

Споруджували її за новітніми проектом і технологіями. Тож у квартирах, окрім незвичного для багатьох простору, є автономне опалення, енергоощадне обладнання та, власне, все необхідне для справді комфортного життя.

Старою залишилася тільки традиція першою запускати у новий будинок кішку, яка стає провісницею сімейного затишку та тепла. Її на входинах також дотрималися. І не менш традиційно залучили до перерізання символічної вхідної стрічки малечу, якій тут жити.

Фото з сайту ОДА.