Вадим Івченко, Андрій Герус.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.                                          

Більше фото тут

Позачергова сесія 21 липня

Позачергова сесія відбулася відповідно до пропозиції народних депутатів України, поданої відповідно до частини другої статті 83 Конституції України, частини другої статті 11 Регламенту Верховної Ради України, повідомив на початку засідання глава парламенту Дмитро Разумков. У сесійній залі зареєструвалися 289 народних депутатів. Пролунав Державний Гімн України.
Народний депутат України від «Європейської солідарності» Андрій Парубій від імені двох фракцій заявив про неприпустимість розгляду законо-проекту про мови. На вимогу двох фракцій головуючий оголосив перерву, під час якої відбулася нарада керівників депутатських фракцій.

Верховна Рада розглянула урядовий проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії (№ 3658) у другому читанні. Як зауважив голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, до законопроекту надійшло понад 1200 поправок, комітет узгодив технічно положення різних статей законопроекту і підготував порівняльну таблицю, низку депутатських правок було враховано. Законопроектом пропонується скоротити тариф на 15%, оскільки «зелені тарифи» в Україні на 100-200% вищі, аніж у європейських країнах. Проте думки депутатів розділилися. Скажімо, Інна Совсун («Голос») пропонувала не зменшувати «зелені» тарифи, щоб не відлякати іноземних інвесторів. А автор поправок Анна Скороход (ДГ «За майбутнє») застерегла, що у разі схвалення закону, тариф на електроенергію для населення після місцевих виборів буде суттєво збільшено, навівши приклад Іспанії. За схвалення законопроекту в другому читанні та в цілому проголосували 288 депутатів.

Законопроект про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо належного фінансового забезпечення відновлення інституту фахівців із соціальної роботи для виявлення і супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах (№ 3807), представила співавтор народний депутат України Любов Шпак (фракція «Слуга народу»). За її словами, основна мета законопроекту — забезпечення належними коштами відновлення з 1 вересня інституту соціальної роботи із виявлення сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, для цього працюватимуть 11 тисяч соцпрацівників. У 2012-13 роках такий інститут уже діяв в Україні, працювало 12 тисяч соцпрацівників, і це запобігало вилученню дітей із сімей, зростав показник влаштування дітей у сім’ї. А нині в Україні у зв’язку з епідемією коронавірусу сталася критична ситуація із забезпеченням прав дітей, позбавлених батьківського піклування, та із малозабезпечених родин. Альтернативний законопроект представила депутат Наталія Королевська (фракція «ОПЗЖ»), наголосивши на важливості відновлення роботи соціальних працівників. «Держава повинна обов’язково надавати якісний супровід тим родинам, які потребують допомоги», — зазначила парламентарка. За її словами, станом на 1 січня 2020 року, 1 мільйон 250 тисяч громадян перебували на обліку як такі, що потребують державної допомоги. Багато із них — це люди поважного віку та родини з дітьми. Запропоновані зміни до держбюджету також забезпечують належне фінансування інтернатних закладів. Заступник голови Комітету з питань бюджету Олександр Трухін (фракція «Слуга народу») додав, що законопроект також передбачає механізм кредитування для молодих сімей, малого та середнього бізнесу під низький відсоток, розширює можливості фінансування інфраструктури. Комітет рекомендував схвалити законопроект за основу та в цілому. Однак під час обговорення деякі депутати угледіли в законопроекті корупційну складову — начебто під виглядом турботи про дітей перед місцевими виборами виділятимуть кошти на зовсім інші цілі. Лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко застерегла, що законопроектом надається право надавати державні гарантії приватним компаніям. Співголова ДГ «За майбутнє» Тарас Батенко запропонував відправити законопроект на доопрацювання. За ухвалення законопроекту в першому читанні проголосували 212 депутатів (за необхідних 226), зрештою, документ відправлено на доопрацювання до профільного комітету.

Проект постанови про визначення представників до складу конкурсної комісії з відбору кандидата на посаду голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) (№ 3773) доповіла голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна. Вона поінформувала, що комітет запропонував таких кандидатів: Павла Берзіна, завідувача кафедри кримінального права та кримінології юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Людмилу Шевчук, котра до середини 2019 року обіймала посаду представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, і адвоката Михайла Іваненка. Однак за проект постанови проголосували лише 116 депутатів. Верховна Рада вже вдруге не може визначити своїх представників до конкурсної комісії з обрання голови АРМА.

Проект закону про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості (№ 3739) доповів голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха («Слуга народу»). А альтернативні законопроекти — народні депутати із фракції «Голос» Ярослав Железняк і Володимир Цабаль. Заступниця голови профільного комітету Роксолана Підласа (фракція «Слуга народу»), доповідаючи рішення комітету підтримати законопроект за основу, повідомила, що він спрямований на розвиток вітчизняної економіки і підтримку вітчизняних виробників, зокрема, на створення майже 260 тисяч нових робочих місць, понад 600 українських виробників і понад 550 підприємств виграють від цього законопроекту. Проте під час обговорення депутати звертали увагу на те, що законопроект передбачає преференції не для всіх вітчизняних виробників, а лише окремих, що створює нерівну конкуренцію. За схвалення законопроекту за основу в першому читанні проголосували 248 депутатів.

Законопроектом пропонується тимчасово, з 1 січня 2021 року, строком на десять років, встановити особливості здійснення процедур закупівлі окремих товарів, зокрема, передбачено, що до участі в публічних закупівлях допускаються предмети закупівлі, визначені цим Законом, виключно у випадку, якщо ступінь локалізації їх виробництва в Україні перевищує або дорівнює відповідному ступеню локалізації їх виробництва в Україні.

У першому читанні також схвалено проект закону про управління відходами (№ 2207-1-д). Співавтор законопроекту народний депутат Олег Бондаренко («Слуга народу») зауважив, що проблема відходів в Україні набула особливих масштабів — у вітчизняній економіці домінують ресурсоємні багатовідходні технології і відсутня культура поводження зі сміттям. У країні щорічно утворюється майже 400 млн тонн відходів, і тільки 6% цих відходів переробляється, лише 60 сміттєзвалищ є легальними, що є надзвичайно низьким показником у порівнянні з країнами ЄС. Натомість утворюється безліч стихійних сміттєзвалищ, яких уже налічується понад 5 тисяч, із них 30% не відповідають нормам екологічної безпеки.

Тоді як, підписавши Угоду про асоціацію з ЄС, Україна взяла на себе зобов’язання імплементувати положення (Рамкової) Директиви ЄС «Про відходи та скасування деяких директив» у національне законодавство.

«Вирішення критичної ситуації, яка склалася з утворенням, накопиченням, збиранням та видаленням відходів, що характеризується подальшим розвитком екологічних загроз, та виконання зобов’язань Угоди про асоціацію обумовлюють необхідність прийняття цього законопроекту», — наголосив О. Бондаренко.

Проекти законів про розвідку (№ 2412-д) і про внесення змін до деяких законів України щодо визначення суб’єктів, на яких поширюється дія антикорупційного законодавства (№ 3355-1), які розглядалися у другому читанні, направлено на доопрацювання до профільних комітетів.

У другому читанні та в цілому прийнято проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентним тролінгом (№ 2258); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформи патентного законодавства (№ 2259), про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції колегією суддів (№ 2456).

Жоден із трьох проектів постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 14 липня 2020 року про прийняття Закону України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» — авторства народних депутатів Вікторії Гриб, Юлії Тимошенко і Анни Скороход — не здобув необхідних 226 голосів у сесійній залі.

У першому читанні схвалено проект закону про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями (№ 3760), який доповіла заступниця керівника Офісу Президента України Юлія Ковалів. Законопроект визначає організаційні, правові та фінансові засади державної підтримки інвестиційних проектів зі значними інвестиціями. Зокрема, передбачено новий вид інвестицій — інвестор зі значними інвестиціями та інвестиційний проект зі значними інвестиціями, а також низку пільг для таких інвесторів. Законопроект також визначає форми (інструменти) надання державної підтримки інвестиційним проектам зі значними інвестиціями. У першому читанні також прийнято законопроект про основні засади молодіжної політики (№ 3718).

Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації функціонування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування (№ 2275) викликав гостру дискусію в сесійній залі — і його відхилено.

У цілому прийнято законопроект про сільськогосподарську кооперацію (№ 0856). Документ, зокрема, передбачає створення комплексної та зручної у користуванні законодавчої основи для сільськогосподарської кооперації, а також усунення існуючих на сьогодні колізій між різними законодавчими актами з цього питання. Передбачається відмовитися від жорсткого поділу сільськогосподарських кооперативів за типами на виробничі та обслуговуючі, надаючи членам та засновникам сільськогосподарського кооперативу самостійно обирати види діяльності: виробничий, обслуговуючий, переробний чи багатофункціональний, а також форму діяльності — з метою чи без мети одержання прибутку. Відповідно пропонується перехід до єдиної організаційно-правової форми — сільськогосподарський кооператив. При цьому перехід існуючих сільськогосподарських кооперативів до нової єдиної форми буде поступовим.

Схвалено у цілому і проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки та підвищення міжнародної конкурентоспроможності галузі відео- та кіновиробництва (№ 3060). Він передбачає не оподатковувати податком на додану вартість операції з надання в Україні нерезидентам послуг з виробництва та компонування відеофільмів, кінофільмів, анімаційних (мультиплікаційних) фільмів, телевізійних програм, рекламних роликів, фоторекламних матеріалів, комп’ютерної графіки.

Два проекти постанов про скасування рішень Верховної Ради України від 14 липня 2020 року авторства народного депутата України Антона Полякова — про прийняття в цілому як закону проекту закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини та операцій з металобрухтом) № 2426-П та про прийняття в цілому як закону змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців» (№ 2524-П) — відхилено.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков оголосив позачергову сесію закритою.