Тут на Театральному майдані, поблизу пам’ятника Лесі Українці, невідомий приблизно о 9.25 ранку захопив автобус Краснилівка — Берестечко із 13 заручниками. Він мав при собі гранати та стрілецьку зброю. Оперативно встановили й особу терориста. Це 44-річний мешканець міста Дубно на Рівненщині, раніше двічі судимий за кримінальні злочини Максим Кривош.

В області ввели поліцейську операцію «Заручник», а СБУ — «Бумеранг». Центр Луцька було перекрито задля безпеки громадян. На місце події оперативно прибув міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Перебіг подій взяв під особистий контроль Президент Володимир Зеленський.

Терорист вів себе зухвало. Час від часу застосовував стрілецьку зброю. Одна з куль потрапила у вікно розташованого неподалік Головного управління національної поліції України у Волинській області. Намагався збити квадрокоптер правоохоронців, і таки зробив це. Вікна в автобусі теж, вочевидь, вибито із застосуванням стрілецької зброї. Постійно залякував, що в разі штурму підірве себе і заручників.

Знаючи, що мають справу з неадекватною особою, правоохоронці вели з терористом перемовини. Були спроби долучити до цієї справи дружину Максима Кривоша, але той відмовився спілкуватися і з нею, і з психологами. Однією з його вимог було, щоб Президент Володимир Зеленський виступив із заявою, в якій би закликав переглянути документальний фільм «Земляни», де йдеться про знущання людей над тваринами. Ввечері Президент виконав це бажання, а також вів перемовини з терористом, щоб той відпустив заручників. Як кажуть, саме ця обставина і сприяла тому, що спочатку терорист відпустив стару жінку, вагітну, а також підлітка, а через сорок хвилин і решту десять чоловік, а о 21.39 сам вийшов з автобуса, щоб здатися правоохоронцям.

Мешканці Луцька, які попри застереження увесь час перебували поблизу Театральної площі, оплесками вітали успішні дії правоохоронців.

Важко уявити, що пережили за ці більш як дванадцять годин люди, яких Максим Кривош не відпускав навіть у туалет. Лише приблизно через сім годин він дозволив поліцейським передати в салон воду. В Луцьку того дня було дуже спекотно, а вікна в автобусі були зачинені наглухо і завішані шторками.

Видаючи себе за ревного захисника тварин, а в Дубні його знали саме як людину, яка опікується бездомними собаками, нелюд знущався над заручниками. Зоозахисна спільнота різко засудила його дії.

«На нього чекає дуже довгий тюремний термін, — сказав журналістам після затримання зловмисника міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. — Він неврівноважена людина, яка намалювала власний світ у себе в голові і придумала свою помсту цьому світу».

Нині триває слідство. Попереду в Максима Кривоша нова ходка в місця ізоляції від суспільства.

Волинська область.

***

Як повідомив начальник управління СБУ у Волинській області Павло Данюков, тривають слідчі дії з виявлення зв’язків Максима Кривоша та його можливих спільників, деякі люди затримані. «Перевіряється інформація щодо участі їх у цьому терористичному акті. Всі процесуальні дії проводяться на території Волинської області», — уточнив він.

На знімках: не скоро Максим Кривош побачить Театральну площу Луцька, де скоїв тяжкий злочин; такий арсенал мав при собі терорист.

Фото із соціальних мереж.