У селах Великі Будища, Лютенька та Петрівка-Роменська Гадяцького району, що на Полтавщині, здали в експлуатацію одразу три новозбудовані амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Добудовували їх за програмою Президента України «Велике будівництво» із залученням коштів державного та місцевих бюджетів.

Споруди вийшли справді сучасними та ошатними. Не менш важливо й те, що їх уже укомплектували меблями, оргтехнікою та частково медичним обладнанням. Про необхідність таких закладів медицини первинної, а отже, найближчої до людей ланки, розповів сільський голова Лютеньки Олександр Лисенко. За його словами, після створення ОТГ зі столицею саме в цьому селі тамтешня амбулаторія обслуговуватиме шість тисяч мешканців. А нині у місцевому фельдшерсько-акушерському пункті майже щодня шикується черга. При цьому лікар із міста-райцентру Гадяч приїздить у село тільки двічі на тиждень...

Натомість у новій амбулаторії працюватимуть двоє молодих лікарів — Олександр Кіріченко й Ілона Даценко. В будівлі амбулаторії облаштували й житло для медиків. Належні умови для роботи та комфортного побуту привабили цих молодих фахівців, які приїздять сюди за направленням.

У новозбудованих амбулаторіях, як і належить, окремі бокові входи до кімнат, де вестимуть прийом лікарі-педіатри, там створено всі умови для огляду дітей. Зручні й комфортні для персоналу та відвідувачів і кабінети старшої медсестри, маніпуляційні та оглядові кімнати, приміщення для зберігання інвентарю, душові.

Передаючи новим господарям будівель декларації про їх готовність до експлуатації, голова ОДА Олег Синєгубов зазначив, що це важливий, але тільки перший крок до поліпшення рівня медичного обслуговування в селах району.

Наступні мають зробити самі сільські громади, взявши на себе відповідальність і за утримання нових приміщень, і, що не менш важливо, за повноцінне забезпечення їх кваліфікованими кадрами, насамперед молодими. За словами керівника виконавчої влади області, до кінця нинішнього року на Полтавщині мають відкрити 29 нових амбулаторій загальної практики сімейної медицини.

На знімку: нова амбулаторія в Лютеньці.

Фото з сайту ОДА.