Як інформує прес-служба глави Української держави, було обговорено виконання домовленостей, досягнутих під час Нормандського саміту 9 грудня 2019 року в Парижі.

Зокрема, В. Зеленський порушив питання безпеки на Донбасі. Співрозмовники привітали досягнення домовленості щодо повного та всеосяжного режиму припинення вогню, яке почалося з 00.01 27 липня 2020 року. Президент Російської Федерації підтримав цю домовленість. Лідери погодилися з необхідністю термінової реалізації додаткових заходів з підтримки режиму припинення вогню на Донбасі.

Також президенти двох країн обговорили деталі взаємодії у частині розмінування, розведення сил і засобів та відкриття нових КПВВ на лінії зіткнення, діяльності СММ ОБСЄ, а також забезпечення доступу Міжнародного Комітету Червоного Хреста до утримуваних осіб.

Володимир Зеленський порушив питання звільнення кримського татарина Руслана Сулейманова у зв’язку з трагічною загибеллю його трирічного сина.

Президент України особливо наголосив на необхідності подальших практичних кроків у питанні звільнення утримуваних українських громадян, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму, а також у Російській Федерації.

Сторони обговорили закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, який перебуває на розгляді в політичній підгрупі ТКГ, та закон про децентралізацію, який передбачає зміни в Конституцію України.

Було акцентовано увагу на необхідності успішної реалізації домовленостей, досягнутих чотирма лідерами в Парижі, в контексті важливості проведення наступного саміту «нормандської четвірки» в Берліні.

Водночас перемир’я на Донбасі привітали США і Велика Британія, йдеться у повідомленнях посольств цих країн у Твіттері.

«США міцно підтримують рішучі зусилля України щодо повного запровадження припинення вогню. Ми сподіваємося, що реальний стан справ на місцях повністю відображатиме припинення вогню, передбачене Мінськими угодами, в той час як додаткові заходи щодо посилення припинення вогню, узгоджені Тристоронньою контактною групою, вступають у дію 27 липня», — йдеться в повідомленні Посольства США.

У посольстві заявляють, що дотримання режиму припинення вогню дасть перепочинок цивільному населенню, яке постраждало від насильства, що триває понад шість років, і відкриє шлях до «повного і всебічного врегулювання створеного Росією конфлікту на сході України».

Водночас посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс привітала угоду в рамках Тристоронньої контактної групи про додаткові заходи щодо припинення вогню і закликала Росію виконати свої зобов’язання.

Вл. інф.