На знімку: працівниці сімейної сироварні Катерина Білецька (ліворуч) та Юлія Сябрук із новим сиром «Прапор».

Патріотизму простим українцям не бракує, та кожен демонструє його по-своєму. У сімейній сироварні Едуарда й Данила Репілевських, що в селі Мар’янівці Каховського району Херсонщини, приміром, виготовили твердий сир кольорів українського стягу — жовто-блакитний (на знімку).

Його так і нарекли «Прапор». Секретний рецепт «патріотичного» сиру автори кулінарного шедевру не розкривають — лише запевняють, що на нього пішли лише натуральні інгредієнти. Втім, інших тут й не використовують.

Директор сільськогосподарського підприємства Данила Репілевський розповів, що для початку зробили всього двісті кілограмів оригінального смаколику — хотіли подивитися, як піде. Та споживачі Херсонщини й Миколаївщини теж виявилися патріотами: розкуповували новинку залюбки. Тож перша партія сиру в кольорах українського прапора розійшлася в торговельній мережі за лічені дні. Тепер зварили вже й другу, на півтонни. Могли й більше, проте сировину — молоко у Мар’янівці дають кози альпійської породи з невеличкої ферми на три сотні голів. Виходить всього 200–250 кілограмів сиру на день, а для задоволення попиту (продукцію сімейної сироварні люди встигли розкуштувати) цього вже обмаль. Тому кількість кіз у перспективі хочуть збільшити вдвічі. Тоді славнозвісний «Прапор» зможуть спробувати на смак і в інших регіонах країни.

Херсонська область.

Фото автора.