Головним об’єктом екскурсії став перший у країні пам’ятник уславленому українцю(на знімку), встановлений на площі біля Центральноукраїнського державного педагогічного університету його імені.

Згадали й краєзнавця Миколу Смоленчука, який свого часу виявив у метричній книзі Грецької церкви (нині Кафедральний собор) міста Єлисаветграда запис про те, що 17 липня 1880 року саме тут було хрещено хлопчика Володимира Винниченка, народженого 16 (за новим стилем — 28) липня.

А у громадському просторі Кrop:hub відбулася дискусія про Винниченка-політика, яку підготували кропивницькі науковці Руслан Стадниченко, Юрій Митрофаненко та Олександр Ратушняк.

Виставка «Бо я — українець» запрацювала у міському літературно-меморіальному музеї Івана Карпенка-Карого. «В експозиції чимало дарунків колишніх очільників обласної організації Національної спілки письменників Володимира Кобзаря та Володимира Панченка. Серед них — прижиттєві видання творів Володимира Винниченка. Фото та театральні програмки, пов’язані з постановкою його творів на сцені місцевого театру імені Марка Кропивницького, передав до музею театрознавець Володимир Шурапов», — повідомила директор музею Лариса Хосяінова.

Про життєвий і творчий шлях Володимира Винниченка, його родинне древо розповіла співробітниця музею Тетяна Ревва, родичка письменника. А з Винниченкіаною обласного краєзнавчого музею познайомив заступник директора Павло Рибалко.

Федір ШЕПЕЛЬ. Петро МЕЛЬНИК.

Фото Федора Шепеля.