У цій церемонії взяв участь президент РФ Володимир Путін, та запровадження обмежень перетину адмінкордону з Кримом для громадян України. Про це йдеться у заяві речниці ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки Набіли Масралі, оприлюдненій на офіційному порталі Представництва ЄС в Україні.

«Тривалі зусилля Російської Федерації з підриву суверенітету і територіальної цілісності України, а також подальші спроби насильно інтегрувати незаконно анексовані Крим і Севастополь до складу Росії є порушенням міжнародного права», — зазначено в заяві.

Зокрема, речниця зауважила, що «недавня церемонія закладки двох суден в Керчі — це ще один чіткий крок у тривалій мілітаризації півострова, яка має значний негативний вплив на регіональну безпеку в Чорному морі. Інша причина стурбованості — останні обмеження свободи пересування громадян України на Кримський півострів і з нього», — сказано в заяві.

У ЄС підкреслили, що доступ на материкову частину України і право повернутися за місцем проживання повинні бути надані беззастережно, вимоги російського паспорта не повинно бути.

«Європейський Союз продовжує очікувати, що Росія припинить всі порушення міжнародного права на Кримському півострові. Європейський Союз неухильно підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів», — підсумували в ЄС.

Водночас постійний представник України при ООН Сергій Кислиця поінформував генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй про проведення так званого «військово-морського параду» підрозділів Чорноморського флоту Росії в анексованому Криму, повідомило Постійне представництво України при ООН. «Зокрема, у листі Кислиця зазначив, що російський «військово-морський парад» в Севастополі 26 липня порушує норми міжнародного права, в тому числі резолюції Генасамблеї. Україна засуджує триваючу мілітаризацію Криму, що становить суттєву загрозу регіональній безпеці», — йдеться у повідомленні.

Лист буде поширений як офіційний документ Генеральної асамблеї та Ради Безпеки ООН, додали в представництві.

Як інформував «Голос України», раніше Міністерство закордонних справ передало ноту протесту в МЗС Росії через проведення параду в Севастополі 26 липня. Організацію цієї події в МЗС України назвали черговою ілюстрацією свідомих кроків Росії з ескалації напруженості в українсько-російських відносинах.

Генасамблея ООН у грудні 2019 року ухвалила чергову резолюцію, що закликає Росію вивести свої війська з анексованого Криму і припинити окупацію території України.