На знімку: Глорія працює у власному саду з фермером Раймондом.

І хоча пандемія коронавірусу, що розгулялася світом, досі обмежує любителів туристичних мандрів з цих країн у їхньому прагненні подорожувати континентами, те, що кордони між нашими державами стають прозорішими, додає оптимізму.

Зраділа цій новині й Глорія Гіллеспі з австралійського міста Маккай. Каже, що тепер у неї з’явився додатковий стимул здійснити свою давню мрію — завітати до Києва (80-річна жінка полюбляє борщ та млинці й уже вивчила кілька слів українською). Їздити світами — її давнє захоплення. Ще на початку шістдесятих вона була в навколосвітній подорожі, три з половиною роки мандрувала, зокрема, Індією, Непалом, Сполученими Штатами Америки та Канадою. Але й тепер час від часу непосидюча Глорія вирушає назустріч новому до інших країн. Кілька років тому брала участь у місіонерській поїздці островами Океанії, а найближчим часом збирається на Фіджі.

Глорія Гіллеспі народилася у 1940 році в новозеландській сім’ї, має шестеро братів і сестер, трьох дочок та силу-силенну онуків і правнуків. Незважаючи на відстані — доля розкидала родину містами й містечками Австралії і Нової Зеландії — підтримує з ними зв’язок, опановує Інтернет. А ще вирощує власну городину на присадибній галявині (українців цим, звісно, не здивуєш, а от австралійці зазвичай розбивають біля будинку газон). Глорія живе поряд з океаном і має звичку що-дня у ньому купатися, для чого щоранку студіює календар припливів — рівень води біля східного узбережжя Австралії змінюється протягом доби на 5—6 метрів, тож відомості про час та амплітуду припливів-відпливів розміщено в... телефонному довіднику.

Сама вона — християнка, що підтверджує не лише читанням Біблії та щоденною молитвою-подякою Всевишньому, а й допомогою безхатченкам та людям, які опинилися у скрутному становищі. В її оселі (господиня напівжартома називає дім місією) в різний час знайшли прихисток двадцять дві людини — від мандрівників, які застрягли в Австралії через коронавірус, до колишніх повій і наркоманів. «Ми ненавидимо гріх, але любимо і приймаємо всіх, навіть грішників,» — каже Глорія.

Тим часом українцям, у свою чергу, також хочеться сподіватися на спрощення у відповідь для нас візового режиму (дипломатична робота щодо цього ведеться на державному рівні). Адже пандемія колись та й вщухне. Тоді й для наших співгромадян відкриються додаткові можливості відвідати Нову Зеландію чи неозору Австралію, аби побачити коал, кенгуру, коралові рифи та інші чудеса.

Маккай, Квінсленд, Австралія.